''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Αποκάλυψη τώρα;

Θα φέρει άραγε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) το τέλος του κόσμου; Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες ωστόσο οι περιπτώσεις προφητειών για το τέλος του κόσμου στο παρελθόν υπήρξαν αμέτρητες...

Το ξεκίνημα της πρώτης σειράς πειραμάτων, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου και ακριβότερου επιστημονικού οργάνου όλων των εποχών, αυτή την εβδομάδα έχει προκαλέσει θύελλα κινδυνολογίας για τις πιθανές επιπτώσεις της λειτουργίας του επιταχυντή. Όπως όλοι όμως γνωρίζουμε, παρόμοιες προβλέψεις περιτριγυρίζουν το ανθρώπινο μυαλό εδώ και αιώνες.


Οι προφητείες για το τέλος του κόσμου δεν είναι κάτι καινούργιο. Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες αποκαλύψεις, οι οποίες είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο δε έγιναν ποτέ πραγματικότητα...

2800 π.Χ.: Η πιο παλιά ένδειξη επικείμενης καταστροφής βρίσκεται γραμμένη πάνω σε μια Ασσυριακή επιγραφή: «Η γη μας έχει αρχίσει να εκφυλίζεται. Οι ενδείξεις για το τέλος του κόσμου έχουν αρχίσει να γίνονται έκδηλες. Η δωροδοκία και η διαφθορά είναι πια κοινές πρακτικές.»

1η εκατονταετία μ.Χ. : Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο το ακόλουθο εδάφιο (16:28) αποδίδεται στο Χριστό: «Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν μερικοί από αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δεν θα γευθούν τον θάνατον, έως ότου ίδουν τον υιόν του ανθρώπου να έρχεται εις την βασιλείαν του.» Η σημασία όλων των παραπάνω είναι ότι η αποκάλυψη πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα. Το Βιβλίο της Αποκάλυψης προτείνει επίσης μια πολύ κοντινή ημερομηνία για το μοιραίο. «Ιδού έρχομαι γοργά και η ανταμοιβή είναι μαζί μου για να ανταμείψω καθέναν σύμφωνα με αυτά που έπραξε.» (Αποκάλυψη: 22:12).

2η εκατονταετία μ.Χ.: Ο Μοντανισμός ή κατά Φρύγας αίρεση, η πρωτοχριστιανική κίνηση που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη Φρυγία κατά τον 2ο αιώνα, ήταν ίσως η πρώτη χριστιανική παράδοση που υποστήριξε το τέλος του κόσμου. Οι οπαδοί της αίρεσης πίστευαν ότι η θριαμβευτική επιστροφή του Ιησού ήταν κοντά και γι'Α αυτό το λόγο ίδρυσαν μια βάση για τη μέρα της Κρίσεως στην κεντρική Τουρκία.

25η Μαρτίου 970 μ.Χ.: Ερευνητές της εποχής από την Λοθαριγγία, σημερινή Λορένη, πίστευαν ότι είχαν βρει ενδείξεις στη Βίβλο για το τέλος του κόσμου. Αυτοί όμως ήταν μόνο μια από τις χιλιάδες ομάδες ατόμων που διέδιδαν τη φήμη για το τέλος του κόσμου ενόψει της πρώτης χιλιετίας.

1284: Ο Πάπας της Ρώμης Ιννοκέντιος ΙΙΙ προέβλεψε τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας για το ίδιο έτος. Η προφητεία βασίστηκε στην ημερομηνία έναρξης της Μουσουλμανικής πίστης προσθέτοντας 666 χρόνια.

Η μυστική γέννηση του Μποτιτσέλι: Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μποτιτσέλι, ενδεικτικό της επιρροής του Σαβοναρόλα αλλά και της θρησκευτικής έξαρσης της εποχής, υπήρξε επίσης η Μυστική Γέννηση (1500), έργο που αποτελεί μία εκδοχή του θέματος της προσκύνησης των ποιμένων και φιλοτεχνήθηκε μετά τον απαγχονισμό του Σαβοναρόλα. Σε αυτό τον πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στην Εθνική Γκαλερί του Λονδίνου, ο Μποτιτσέλι πρόσθεσε μια επιγραφή στα Ελληνικά, η οποία αποκαλούσε το 1500 μ.Χ. περίοδο πριν από την αποκάλυψη και προέβλεψε την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας γύρω στο έτος 1504.

1η Φεβρουαρίου 1524: Πανικοβλημένοι από προβλέψεις αστρολόγων από το Λονδίνο, περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, υπό την απειλή ενός δεύτερου κατακλυσμού, που όπως δηλώθηκε θα ξεκινούσε από τον Τάμεση.


1648: Μετά από ενδελεχή μελέτη του Καμπάλα, μια συλλογή μυστικιστικών και ηθικοπλαστικών Εβραϊκών συγγραμάτων, που χρονολογούνται γύρω στο Μεσαίωνα, ο Τούρκος ραβί Sabbatai Zevi προέβλεψε ότι ο Μεσσίας θα επιστρέψει θριαμβευτικά το 1648 και το όνομα αυτού θα είναι Sabbatai Zevi.

1666: Ένα έτος γεμάτο αποκαλύψεις. Με μια ημερομηνία που περιέχει αριθμούς που είναι βιβλικά αποδεκτοί ως αριθμοί του Αντίχριστου και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο λοιμού στην Αγγλία, ήταν αναμενόμενο πολλοί να πιστέψουν ότι ο όλεθρος της Αγγλίας ήταν μόνο η αρχή του τέλους.

1794: Ο Charles Wesley, ιδρυτής του Μεθοδισμού, θρησκευτικό δόγμα που δημιουργήθηκε στην Αγγλία και την Αμερική, πίστευε ότι ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του το ίδιο έτος.

25η Δεκεμβρίου 1814: Στο Ντέβον της Αγγλίας, μια προφήτης ονόματι Joanna Southcott, βεβαιώνει ότι είναι η μητέρα του νέου Χριστού, τον οποίο θα γεννούσε την ημέρα των Χριστουγέννων το 1814. Το γεγονός ότι ήταν παρθένα και βρισκόταν πάνω από τα 60 της χρόνια δεν φάνηκε να εξασθενεί την πίστη της. Δυστυχώς η άτυχη γυναίκα πέθανε εκείνη τη μέρα. Ωστόσο, παρά την απογοήτευση, πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων συνέχισε να πιστεύει στην Southcott και μετά το θάνατο της.

1836: Παρά την λανθασμένη εκτίμηση του αδερφού του Charles Wesley, ο John Wesley περιμένει την Ημέρα της Κρίσεως το 1836.

7η Αυγούστου 1847: Ο ιδρυτής μιας μικρής και ξεχασμένης ομάδας θρησκόληπτων Γερμανών που αποκαλούνταν Αρμονιστές, ο πατέρας George Rapp πίστευε ότι ο Ιησούς θα επέστρεφε πριν από το θάνατο του. Η πίστη του αυτή παρέμενε ακλόνητη έως το τέλος της ζωής του.

1874: Η χρονολογία αυτή είναι γνωστή ως μια από τις πρώτες προθεσμίες που υποβάλουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για το τέλος του κόσμου.

1881: Άλλη μια υποψήφια ημερομηνία αποκάλυψης από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά αλλά και από τους Πυραμιδολόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την ιδιαίτερη γεωμετρία της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου για να βγάλουν συμπεράσματα μέσα από αριθμούς για διάφορα γεγονότα.

18η Μαίου 1910: Παρά τις αναρίθμητες προγενέστερες εμφανίσεις κομητών, το 1910 η επιστροφή του κομήτη του Halley θεωρήθηκε τεράστια απειλή για το ανθρώπινο γένος, κυρίως λόγω των επιζήμιων αερίων που εξέπεμπε. Αυτή είναι ίσως η πρώτη κινδυνολογία που έχει περισσότερο επιστημονική παρά θρησκευτική βάση.

17η Δεκεμβρίου 1919: Ο μετεωρολόγος Albert Porta, ισχυρίστηκε ότι μια σπάνια φαινόμενη σύμπτωση πλανητών θα δημιουργούσε μια ισχυρή βαρυτική ή μαγνητική ροή προκαλώντας τη δημιουργία μιας γιγάντιας ηλιακής φλόγας που θα περνούσε την ατμόσφαιρα της γης. Ορισμένοι εύπιστοι, ακούγοντας αυτές τις φήμες, κατέφυγαν στην αυτοκτονία.

1967: Μια χρονιά φαβορί για την αποκάλυψη ήταν και το 1967. Οι Jim Jones, Sun Myung Moon και George van Tassel, όλοι ανεξαιρέτως κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, το καλοκαίρι του 1967 θα ήταν το τέλος μας.

29η Απριλίου 1980: Ο Leland Jensen, ανακοίνωσε ότι την ημέρα αυτή θα υπάρξει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αθώων ατόμων.

10η Μαίου 1982: Σε μια προσπάθεια υπενθύμισης της αποτυχημένης προφητείας του 1919, η μόνη επίδραση της βαρυτικής έλξης που προκάλεσαν οι πλανήτες ήταν μια άνοδος της πλημμυρίδας σε ορισμένες περιοχές, η οποία ανήλθε κατά 0.04 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Δυο χρόνια νωρίτερα ο Pat Robertson είχε επίσης προβλέψει ότι το 1982 θα είναι το έτος της κρίσεως.

21η Απριλίου 1987: O Leland Jensen επιστρέφει ακάθεκτος με ισχυρότερες προοπτικές εξαφάνισης, που αυτή τη φορά θα ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης της γης με τον αγαπημένο μας κομήτη του Halley.

1988: Άλλη μια επιδημία από προφητείες ξεσπάει το 1988, εμφανώς επηρεασμένη από το βιβλίο The Late, Great Planet Earth, το οποίο περιγράφει την επιστροφή του Ιησού 40 χρόνια μετά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

28η Σεπτεμβρίου 1992: Ο Rollen Stewart, ένας εκκεντρικός ευαγγελιστής ήταν πεπεισμένος ότι η ώρα της αποκάλυψης θα ερχόταν την 28η Σεπτεμβρίου του 1992.

Μάρτιος – Μάιος 1997: Το έτος του κομήτη Hale-Bopp έδωσε το έναυσμα για την παραφροσύνη των θεωριών που υποστήριζαν το τέλος του κόσμου βασιζόμενες σε μια λανθασμένη παρατήρηση από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Chuck Shramek. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος από το Χιούστον του Τέξας ισχυρίστηκε ότι είχε φωτογραφίες στις οποίες δίπλα στον κομήτη εμφανιζόταν ένα αντικείμενο που έμοιαζε αμυδρά με τον πλανήτη Κρόνο και δεν υπήρχε στον ηλεκτρονικό χάρτη του ουρανού που χρησιμοποιούσε. Το νέο έκανε αστραπιαία τον γύρο του Internet και σύντομα ενδιαφέρθηκαν οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Δυστυχώς γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι το «άγνωστο» αυτό αντικείμενο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα κοινό αστέρι, το οποίο υπήρχε σε όλους τους φωτογραφικούς χάρτες του ουρανού. Οι γραμμές που έδιναν στη φωτογραφία την όψη του πλανήτη Κρόνου οφείλονταν απλούστατα στο γνωστό φαινόμενο της περίθλασης, αυτό που δίνει σε όλα τα λαμπρά αστέρια τις «ακτίνες» που φαίνονται να τα στολίζουν σαν φωτοστέφανο.

12:00 π.μ., 31 Μαρτίου 1998: Πρόκειται για μια από τις πιο ακριβείς προβλέψεις ερχομού της Δευτέρας Παρουσίας. Ο Hon-Ming Chen, ηγέτης της θρησκευτικής αίρεσης "Ο Αληθινός Δρόμος", υποστήριζε ότι ο θεός θα εξαγγείλει την άφιξη του σε κάθε τηλεόραση των ΗΠΑ στις 12:00 π.μ., 31 Μαρτίου 1998. Ο Chen ωστόσο είχε το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του και προσφέρθηκε για σταύρωση όταν ο θεός δεν πήρε σάρκα και οστά...

1999: Κατά τη διάρκεια του 1998 και 1999 οι προφητείες για την Αποκάλυψη έγιναν τόσο έντονες που επισκίασαν οποιαδήποτε προγενέστερη πρόβλεψη, όπως και τις αποτυχίες τους. Ο Νοστράδαμος, έχοντας αποτύχει στην πρόβλεψή του για το τέλος του κόσμου, το 1732, έκανε λόγο για μια δεύτερη Αποκάλυψη που θα συνέβαινε τον Ιούλιο του 1999. Λίγο μετά τον πανικό που έσπειρε ο ερχομός του Ιουλίου, άρχισε να εξαπλώνεται η φήμη ότι το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Cassini θα συγκρουόταν με τη γη, διαχέοντας τα ραδιενεργά καύσιμα του στη γη.

2000: Το έτος αυτό ήταν που θα έπρεπε να επιβεβαιωθούν όλα όσα έγραψε στο βιβλίο του «Observations upon the Prophecies of Daniel, and the Apocalypse of St. John,» ο Isaac Newton.

12η Φεβρουαρίου 2006: Ο Clinton Ortiz ισχυρίστηκε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι ο πρίγκιπας William, ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν ο Αντίχριστος, θα αποκτούσε ισχύ την ημέρα αυτή.

13η Απριλίου 2007: Ένας ανώνυμος άντρας στοιχημάτισε ότι η μέρα αυτή θα είναι η τελευταία για τον κόσμο.

21η Μαρτίου 2008: Ένας οπαδός χριστιανικής αίρεσης καταχώρησε στον δικτυακό του τόπο αυτή την ημερομηνία ως το τέλος των καιρών μας.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου