''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Στα όρια της ερημοποίησης οι καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας


Αθήνα: Σε έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν οι καμένες περιοχές της Πάρνηθας, καθώς οι προσπάθειες αναδάσωσης έχουν αποτύχει πλήρως, το έδαφος «απογυμνώνεται», με αποτέλεσμα το άλλοτε καταπράσινο και πυκνό δάσος να έχει μετατραπεί σε ξερότοπο.

Όπως αναφέρει στα Νέα του Σαββάτου ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχουν αποτύχει σε ποσοστό 90% και η αιτία αναζητείται στη σύσταση του εδάφους και του υπεδάφους.


«Δυστυχώς επαληθεύτηκε αυτό που έχει συμβεί κατ' επανάληψη στις ΗΠΑ. Καμένες εκτάσεις με αυτού του είδους τα πετρώματα μετατρέπονται σε ερήμους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 20% ως 30% των καμένων εκτάσεων έχουν τη δυνατότητα να αναδημιουργηθούν και αυτό μόνο υπό ιδανικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν φόβο μήπως αλλάξει ολοκληρωτικά ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του βουνού, μήπως δηλαδή από περιοχή με πυκνό δάσος, μετατραπεί σε ξερότοπο, ίσως με λίγους χαμηλούς θάμνους.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα. Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου είναι μη αναστρέψιμη».

Όσον αφορά τα κόκκινα ελάφια που έχουν απομείνει στην Πάρνηθα και σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις ο πληθυσμός τους ξεπερνά τα 500, αυτά κινούνται σε πολύ μεγάλη απόσταση για να βρουν τροφή, φτάνοντας ακόμα και στη Θήβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου