''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα γιγάντιας προγόνου της πάπιας και της χήνας σε μέγεθος μικρού αεροπλάνου


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το καλοδιατηρημένο απολίθωμα του κρανίου ενός γιγάντιου προϊστορικού πουλιού, που ήταν πρόγονος της πάπιας και της χήνας. Το πουλί, που κολυμπούσε στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας πριν 50 εκατ. χρόνια, είχε μεγάλα κοφτερά δόντια στην άκρη του ράμφους και οι φτερούγες του είχαν ένα πελώριο άνοιγμα πέντε μέτρων, σαν μικρού αεροπλάνου.

Το πουλί ανήκε στο αρχαίο γένος Δασόρνις (Dasornis emuinus) και το κρανίο του βρέθηκε στη νήσο Σέπεϊ, στη νοτιοανατολική ακτή της Αγγλίας από ερευνητική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου Σένκενμπεργκ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο βρετανικό περιοδικό "Paleontology" (Παλαιοντολογία), σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science.

Τα σύγχρονα πουλιά έχουν σταδιακά χάσει τα δόντια τους στην πορεία της εξέλιξης, καθώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι πρόγονοί τους ευνοούνταν αν μείωναν το βάρος τους και πέταγαν ευκολότερα. Όμως πιθανότατα η πρόγονος των χηνών που μόλις ανακαλύφθηκε, ανέπτυξε ξανά ψευτο-δόντια από κερατίνη (την ίδια ουσία που δημιουργεί και τα νύχια μας) για να εμπλουτίσουν την τροφή τους. Αντίστοιχα ψευτο-δόντια είχε αναπτύξει και μια άλλη ομάδα μεγάλων πουλιών (Pelagornithids).

Πιθανότατα τα γιγάντια αυτά πουλιά πετούσαν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και άρπαζαν ψάρια και καλαμάρια με το ράμφος τους, ενώ τα ψευτο-δόντια τους χρειάζονταν για να μην γλιστρήσει η λεία τους ξανά στο νερό.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου