''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ελεύθερη πτώση από το Έβερεστ


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, δεκάδες αλεξιπτωτιστές θα επιχειρήσουν το πρώτο τους άλμα πάνω από το όρος Έβερεστ την επόμενη βδομάδα. 

Τουλάχιστον 34 αλεξιπτωτιστές από 14 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας, σχεδιάζουν να πηδήξουν από ένα αεροσκάφος που θα πετάει στα 465 πόδια πάνω από την κορυφή του όρους Έβερεστ.

Κατά την πτώση πάνω από την κορυφή των 8,850 μέτρων, οι αλεξιπτωτιστές σκοπεύουν, καιρού επιτρέποντος, να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση για ένα λεπτό πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτα τους και αρχίσουν να πετούν για 8-10 λεπτά έως ότου προσγειωθούν.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων από το 1953,» είπε ο Nigel Gifford, ιδιοκτήτης της Βρετανικής εταιρείας High & Wild που διοργάνωσε τη προσπάθεια.

«Η ελεύθερη πτώση μπροστά από το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων είναι μια μοναδική εμπειρία,» σχολιάζει ο 62χρονος Gifford, ο οποίος σκαρφάλωσε στο Έβερεστ το 1976.

Ήδη από το 1912, έγιναν διάφορες απόπειρες για την ανάβαση από την θιβετιανή πλευρά. Από το 1920, με την κατάληψη του Θιβέτ από τους Βρετανούς, άρχισαν οι πιο συστηματικές προσπάθειες.

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Edmund Hillary (1919-2008) και ο Tenzing Norgay στις 29 Μαΐου του 1953. Μέχρι το τέλος του 2006, το κατόρθωμά τους επανέλαβαν άλλοι 2.062 άνθρωποι, ενώ 203 ήταν οι ορειβάτες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή.

Κάθε αλεξιπτωτιστής θα είναι εφοδιασμένος με μάσκα οξυγόνου και θα φέρει ένα πολύ μεγάλο αλεξίπτωτο, το οποίο θα βοηθήσει στην ομαλή κάθοδο.

«Οι εθελοντές θα ζήσουν μια μοναδική περιπέτεια, είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός,» αναφέρει ο 40χρονος Δανός Per Wimmer, που θα συμμετάσχει στο παράτολμο εγχείρημα.

Η αδυναμία της εύρεσης της ζώνης πτώσης, το εξαιρετικό κρύο και η δυσλειτουργία της μάσκας οξυγόνου, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι αλεξιπτωτιστές.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου