''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Πρόσφατη μετάλλαξη για το DNSChanger trojan

Ερευνητές που ασχολούνται με ζητήματα ασφάλειας υπολογιστών εντόπισαν πρόσφατα μια νέα έκδοση του DNSChanger, ενός trojan που είναι γνωστό εδώ και καιρό και το οποίο μπορεί να προσβάλλει εκατοντάδες υπολογιστές που λειτουργούν στο πλαίσιο του ίδιου τοπικού δικτύου. Το ανησυχητικό με το εν λόγω trojan είναι ότι μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε υπολογιστή, ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος.


- Το DNSChanger έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τη λειτουργία του DHCP server, δηλαδή του συστήματος που ορίζει τις διευθύνσεις IP σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Έτσι, κάθε υπολογιστής που επιχειρεί σύνδεση μέσω του DHCP server κινδυνεύει να παραπεμφθεί σε έναν παγιδευμένο DNS server, δίχως ο χρήστης να έχει κάποια ένδειξη επ' αυτού.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος ότι έχει γίνει στόχος του trojan είναι να ελέγξει ποιον DNS server χρησιμοποιεί ο υπολογιστής του, μέσα από τις ρυθμίσεις του δικτύου. Αν και σε επίπεδο οικιακού δικτύου ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέονται στο Internet μέσω εταιρικών δικτύων ή WiFi hotspots.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου