''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008
Ο φόβος «έχει πράγματι τη δική του μυρωδιά»
Λονδίνο: Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος μυρίζοντας μια φερομόνη που εκκρίνεται στον ιδρώτα, υποδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η μυρωδιά του φόβου πυροδοτεί μια αυξημένη αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο. Συμπέραναν ότι, όπως και πολλά άλλα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν και υποσυνείδητα να αντιδράσουν στις φερομόνες που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι.
To γεγονός ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο δημιουργεί υποψίες ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τη αξιοποίηση της μυρωδιάς του φόβου ως χημικού όπλου στο πεδίο της μάχης, πιθανώς για να προκαλεί τον τρόμο στον αντίπαλο στρατό. Όμως η DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας) αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτικά σχέδια για τις φερομόνες του φόβου ή ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο.
Προκειμένου να εντοπίσει τη μυρωδιά του φόβου, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας τοποθέτησε μαξιλαράκια που απορροφούσαν τον ιδρώτα στις μασχάλες άπειρων αλεξιπτωτιστών, την ώρα που ετοιμάζονταν για την πρώτη πτώση της καριέρας τους.
Στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές, που δεν ήξεραν τίποτε για το πείραμα, μύρισαν τόσο αυτά τα δείγματα ιδρώτα , όσο και δείγματα ιδρώτα που είχαν ληφθεί από τους ίδιους αλεξιπτωτιστές όταν ασκούνταν στο γυμναστήριο χωρίς να φοβούνται.
Οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν ότι οι περιοχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, αντέδρασαν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι εθελοντές μπορούσαν να ανιχνεύσουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, το φόβο άγνωστων ανθρώπων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, «η έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή βιολογική παράμετρος στην ανθρώπινη κοινωνική δυναμική, κατά την οποία το συναισθηματικό στρες στην κυριολεξία γίνεται κολλητικό».
Όμως ο Σίμον Γουέσλι, στρατιωτικός ψυχίατρος στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στο New Scientist ότι η ιδέα πως η φερομόνη του φόβου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο, είναι απίθανη, καθώς μια απλή φυσιολογική ουσία δεν είναι αρκετή για να γεννήσει φόβο, αν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε τρομακτική κατάσταση. «Μπορείς να δημιουργήσεις τα φυσικά συμπτώματα του φόβου, αλλά οι άνθρωποι δεν τρομάζουν κατ' ανάγκην», δήλωσε.
Τα ευρήματα της νέας αμερικανικής έρευνας ίσως τεθούν υπό αμφισβήτηση, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα δεν δέχονται ότι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις φερομόνες.
Σε άλλα θηλαστικά, οι φερομόνες γίνονται αντιληπτές από ένα ειδικό όργανο που βρίσκεται μέσα στη μύτη. Το ίδιο όργανο υπάρχει και στον άνθρωπο, δεν φαίνεται όμως να συνδέεται με τον εγκέφαλο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου