''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Οι σκύλοι ζηλεύουν


Τα άτομα που υποστηρίζουν ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, κατηγορούνται συνήθως για την ανθρωποκεντρική τους αντίληψη. Σήμερα όμως, οι επιστήμονες έρχονται με αποδείξεις να μας επιβεβαιώσουν αυτό που βλέπουμε καθημερινά. 

Πολλά είναι τα σκυλιά που νιώθουν άσχημα όταν βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους να δείχνουν τρυφερότητα σε άλλα πλάσματα, ειδικότερα σε άλλους σκύλους, και αντιδρούν αρνητικά όταν τα αφεντικά τους φέρνουν στο σπίτι νέο σύντροφο.

Παλιότερα οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα περισσότερα ζώα δεν διαθέτουν αίσθηση του εαυτού τους, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκδήλωση συναισθημάτων, όπως η ζήλια, η ντροπή, η κατανόηση και η ενοχή. Αυτά τα συναισθήματα, όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ πιο πολύπλοκα σε σχέση με αυτά που σχετίζονται με άμεσες αντιδράσεις, όπως η οργή, η επιθυμία και η χαρά.

Η Δρ. Friederike Range, από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, απέδειξε ότι οι σκύλοι νιώθουν έντονη ζήλια όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν τυγχάνουν και της πιο δίκαιης μεταχείρισης.

«Τα σκυλιά παρουσιάζουν μια έντονη απέχθεια για την αδικία,» σχολιάζει η Range.

Η μελέτη αυτή είναι από τις τελευταίες του είδους, συμπεριλαμβανομένων αγελάδων, αλόγων, γατών και προβάτων, η οποία αποδεικνύει ότι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν πολύ καλύτερη συναίσθηση του εαυτού τους απ'Α όσο μπορούμε να φανταστούμε και είναι ικανοί για πολύπλοκα και μάλλον ενοχλητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια, η περηφάνια και ο φθόνος.

Ο Δρ. Paul Morris, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Portsmouth, ο οποίος μελετάει τα συναισθήματα των ζώων, αναφέρει: «Μαθαίνουμε ότι οι σκύλοι, τα άλογα και ίσως πολλά άλλα είδη κρύβουν έναν πολύπλοκο συναισθηματικό κόσμο πίσω από την αθώα εμφάνιση τους.»

Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου