''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Ελαστικά ηλεκτρονικά κυκλώματα


Τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι γεγονός. Ελαστικά υλικά, που άγουν τον ηλεκτρισμό και ενσωματώνονται σε έξυπνα ρούχα, δημιουργούν νέα ώθηση χτίζοντας τα θεμέλια για ένα σωρό νέες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή. 


Η έρευνα συνεχίζεται και οι επιστήμονες καταφέρνουν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά κυκλώματα που μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε σχήμα, συμπεριλαμβανομένης της έλικας.


Ο Yonggang Huang, καθηγητής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο Joseph Cummings, Μηχανολόγος από το τμήμα McCormick School of Engineering and Applied Science του πανεπιστημίου του Northwestern και ο John Rogers, από το τμήμα Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του πανεπιστημίου του Illinois, βελτίωσαν την τεχνολογία ώστε να δημιουργήσουν κυκλώματα που θα μπορούμε να τυλίξουμε!

Η έρευνα τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όπως γνωρίζουμε, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι σταθερά και άκαμπτα επειδή το πυρίτιο, το βασικότερο δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών στοιχείων είναι εύθραυστο και άκαμπτο. Οποιαδήποτε λύγισμα ή επιμήκυνση μπορεί να αχρηστεύσει τις ηλεκτρονικές συσκευές.


Οι Huang και Rogers ανέπτυξαν μια μέθοδο για τη δημιουργία ηλεκτρονικών στοιχείων που μπορούν να τεντωθούν, αυξάνοντας το όριο ελαστικότητας κατά 140%, κάτι που το καθιστά ιδανικό για μία σωρεία εφαρμογών όπου είναι απαραίτητη η ελαστικότητα.

Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να υποσχεθεί τη δημιουργία νέων ελαστικών αισθητήρων, αναμεταδοτών, νέων φωτοβολταϊκών συσκευών και άλλων εφαρμογών ιατρικής και αθλητικής χρήσης.

Η συνεργασία, κατά την οποία ο Huang συγκεντρώθηκε στην θεωρία και ο Rogers στα πειράματα, καρποφόρησε τα τελευταία χρόνια. Το 2005, οι δυο ερευνητές ανέπτυξαν μια μονοδιάστατη, ελαστική δομή μονοκρυσταλλικού πυριτίου που μπορούσε να τεντωθεί σε μια διάσταση, χωρίς να μεταβάλλονται οι ηλεκτρικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science το 2006. Φέτος προχώρησαν στην δημιουργία ελαστικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό Science.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο είδος τεχνολογίας, που επιτρέπει στα κυκλώματα να τοποθετούνται σε καμπύλες επιφάνειες. Σε αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιήθηκε μια σειρά κυκλωματικών στοιχείων, που συνδέθηκαν με μεταλλικές «γέφυρες».

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ήταν τόσο μικρά ώστε όταν τοποθετήθηκαν σε μια καμπυλωτή επιφάνεια, δεν λύγισαν. Το σύστημα λειτούργησε επειδή τα στοιχεία συνδέθηκαν με μεταλλικά καλώδια, τα οποία εμφανίστηκαν μόνο όταν λυγίστηκε ή τεντώθηκε το σύστημα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Nature. 




Στην έρευνα αυτή οι Huang και Rogers έδωσαν στις «αναδυόμενες γέφυρες» τους σχήμα "S", το οποίο εκτός της δυνατότητας για λύγισμα και τέντωμα, συντελεί στη δημιουργία ελικοειδούς δομής.

«Για πολλές εφαρμογές που σχετίζονται με το ανθρώπινο σώμα, όπως η τοποθέτηση ενός αισθητήρα στο σώμα, μια ηλεκτρονική συσκευή θα πρέπει όχι μόνο να καμφθεί και να τεντωθεί αλλά και να τυλιχθεί,» σχολιάζει ο Huang. «Έτσι βελτιώσαμε την τεχνολογία που έχει τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο. Τώρα μπορούμε να έχουμε όποια μορφή επιθυμούμε.»

Οι Huang και Rogers αυτή την περίοδο ασχολούνται με άλλη μια σημαντική εφαρμογή: τα ηλιακά πάνελ. Οι επιστήμονες έδωσαν τον μήνα που μας πέρασε ένα άρθρο στη δημοσιότητα, στο οποίο περιγράφεται μια νέα διαδικασία δημιουργίας πολύ λεπτών ηλιακών κυψελών από πυρίτιο, που μπορούν να στοιχηθούν με οποιοδήποτε τρόπο. 

Science Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου