''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Η έκτη αίσθηση Βρετανού υπουργού


Ο νέος Βρετανός Υπουργός Επιστημών, Λόρδος Drayson, πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον. 

«Στη ζωή μου, υπήρξαν κάποια πράγματα τα οποία γνώριζα από πριν πως θα μου συμβούν αλλά δεν ξέρω το πώς και το γιατί,» δήλωσε ο Drayson σε μία συνέντευξή του. «Νομίζω ότι είναι πολλά αυτά που δεν καταλαβαίνουμε σχετικά με τις ικανότητες του ανθρώπου.»

Ποτέ δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά, με κάποια στατιστική σπουδαιότητα, ότι ο άνθρωπος έχει μία τέτοια ικανότητα. Φυσικά, κάποιες φορές οι άνθρωποι προβλέπουν όντως το μέλλον – για παράδειγμα κάποιος μπορεί να προβλέψει αν το κέρμα θα δείξει κορώνα ή γράμματα. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από τον εγκέφαλο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ο ισχυρισμός, όμως, των μέντιουμ (ως παράδειγμα μίας ομάδας ανθρώπων που πιστεύει ότι μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον) καταρρίπτεται αν εξετάσουμε τα πραγματικά στοιχεία.

Το βιβλίο του Malcolm Gladwell, που κυκλοφόρησε το 2005 και έχει τίτλο «Blink», πραγματεύεται τις αστραπιαίες κρίσεις και το διάβασμα του εγκεφάλου. Ο Drayson, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο. «Δίνει πολλά παραδείγματα ανθρώπων που απέδειξαν με σαφήνεια ότι έχουν πολύ καλό ένστικτο,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Drayson.

Τα ζώα έχουν άλλες εκπληκτικές ικανότητες, που δεν τις έχουν οι άνθρωποι, αλλά καμία από αυτές δεν θεωρείται ως παραφυσική. Μετά το καταστροφικότατο τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, υπήρξαν αναφορές ότι κάποια ζώα αισθάνθηκαν την καταστροφή που πλησίαζε και τράπηκαν σε φυγή. Οι αναφορές, όμως, αυτές αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν αληθείς. 

Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου