''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Τα μπάζα πνίγουν το Εθνικό Πάρκο στο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Θεσσαλονίκη: Περίπου 18.000 κυβικά μέτρα μπάζων και πεταμένων ογκωδών αντικειμένων πνίγουν το δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους, το οποίο αυτή την εβδομάδα ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Πάρκο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης, σε 84 σημεία της περιοχής υπάρχουν απορρίμματα τα οποία είτε έχουν πετάξει παράνομα ιδιώτες και επαγγελματίες μεταφορείς, είτε έχουν ξεβραστεί στην παράκτια ζώνη, είτε έχουν παραμείνει μετά την εγκατάλειψη παλιών εγκαταστάσεων, όπως κτηνοτροφία και καλύβες ψαράδων.

Την καταγγελία έκανε η δασολόγο-ορνιθολόγος Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.


«Οι επιπτώσεις από τα απορρίμματα είναι η άμεσα ορατή υποβάθμιση του τοπίου και της αισθητικής της περιοχής σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτρέπεται ο πολίτης να τη χρησιμοποιήσει για αναψυχή ή για παρατήρηση της φύσης. Σημαντικότερη όμως επίπτωση, αλλά ίσως όχι άμεσα ορατή, είναι το ρυπαντικό φορτίο που διηθείται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ή ξεπλένεται με τα νερά της βροχής ή τα νερά των ποταμών και ρεμάτων στον Θερμαϊκό κόλπο».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι 'αθώα' κατά την αντίληψή μας απορρίμματα, όπως τα μπάζα που προκύπτουν από την κατεδάφιση ενός παλιού σπιτιού, περιέχουν πολύ τοξικές ουσίες οι οποίες εκλύονται στο περιβάλλον» επισήμανε.

Τα περισσότερα σκουπίδια υπάρχουν σε σημεία με εύκολη οδική πρόσβαση, δηλαδή κοντά στους οικισμούς, γύρω από τις υφιστάμενες χωματερές και δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Γαλλικός, Καλοχώρι), πάντα όμως σε περιοχές που δεν έχουν γεωργικές χρήσεις.

Όπως επισημαίνεται από τον Φορέα, «ο νέος ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει δημιουργηθεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά δεν δέχεται όλους τους τύπους απορριμμάτων και ακόμη δεν έχουν δοθεί επαρκείς λύσεις για την διαχείριση ογκωδών και άλλων παρόμοιων απορριμμάτων».

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θεσμοθετείται νέο Εθνικό Πάρκο που περιλαμβάνει τις χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 338.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου