''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Πρώτη δοκιμαστική πυροδότηση για το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ των ΗΠΑ


Αεροπορική βάση Έντουαρντς, Καλιφόρνια: Η αμερικανική Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Αμυνας ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πυροδότηση του Αερομεταφερόμενου Λέιζερ (ABL), ενός όπλου ενσωματωμένου σε ένα τροποποιημένο Boeing 747 το οποίο θα καταστρέφει εισερχόμενους πυραύλους λίγο μετά την εκτόξευσή τους.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν ακίνητο στο έδαφος, μεταδίδει την Τρίτη το PRNewswire.

Η δέσμη του λέιζερ, αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να λιώνει το περίβλημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, χτύπησε με επιτυχία ένα διαγνωστικό σύστημα που δημιουργεί εικονικούς στόχους.

Η πρώτη αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου εν πτήσει προγραμματίζεται τώρα για το 2009.

Πέρυσι το Σεπτέμβριο είχε προηγηθεί η πρώτη δοκιμή του Συστήματος Ελέγχου Δέσμης/Ελέχου Πυρών, ενός λέιζερ μικρότερης ισχύος το οποίο αναγνωρίζει το στόχο, μετρά την απόστασή του και κλειδώνει το σύστημα πάνω του, προτού πυροδοτηθεί τελικά το κύριο Λέιζερ Υψηλής Ισχύος.

Ισχύς

H δέσμη υψηλής ενέργειας χρειάζεται μόλις 3-5 δευτερόλεπτα για να θερμάνει τη δεξαμενή καυσίμων του εισερχόμενου πυραύλου και να προκαλέσει τη διάλυσή του.

Η τεράστια ισχύς που απαιτείται για αυτή την αποστολή, της τάξης των αρκετών megawatt, ήταν βασικό πρόβλημα στην ανάπτυξη του ABL, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια.

To ABL είναι ένα λέιζερ «Χημικό Λέιζερ Οξυγόνου-Ιωδίου» και αντλεί τεράστια ποσά ενέργειας από την χημική αντίδραση υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ), υδροξειδίου του καλίου (καυστικής ποτάσσας), αέριου ιωδίου και νερού.

Το όλο σύστημα βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός τροποποιημένου τζάμπο τζετ και η δέσμη διασχίζει όλο το μήκος του αεροπλάνου μέσω μιας οπτικής διάταξης, πριν εξέλθει τελικά από έναν πυργίσκο στο ρύγχος του Boeing.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το ABL μπορεί να εξουδετερώνει «όλες τις κατηγορίες» βαλλιστικών πυραύλων, όπως τακτικούς και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, από απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ο στόχος εξουδετερώνεται λίγο μετά την εκτόξευσή του, στη φάση της επιτάχυνσης, και ενώ βρίσκεται ακόμα πάνω από εχθρικό έδαφος.

Το Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας αναπτύσσεται από τη Northrop Grumman, ενώ το Σύστημα Ελέγχου Δέσμης/Ελέχου Πυρών από τη Lockheed Martin. Βασικός εργολάβος είναι και η Boeing.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου