''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Παραμένουν αλλά με «εκπτώσεις» οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα


Βρυξέλλες: Λίγο πριν από τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των «27» κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το πολυσυζητημένο πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα. Ο στόχος που είχε καθοριστεί πέρυσι για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου διατηρείται, ωστόσο η Ανατολική Ευρώπη θα εξαιρεθεί σε πρώτη φάση από την απαίτηση να αγοράζει τα δικαιώματα εκπομπής.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σχέδιο Εμπορίας Εκπομπών, από το 2013 τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βαριές βιομηχανίες θα πρέπει να αγοράζουν μέσω πλειστηριασμών τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία μέχρι σήμερα μοιράζονταν δωρεάν.

Το μέτρο διατηρείται, ωστόσο η κατασκευαστική βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, καθώς και Πολωνία και οι οκτώ ακόμα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται από τον ρυπογόνο λιθάνθρακα και απειλούσαν να ασκήσουν βέτο στο πακέτο για το κλίμα, θα εξαιρεθούν μέχρι το 2020 και θα συνεχίσουν να παίρνουν δωρεάν ένα μέρος των δικαιωμάτων εκπομπής.

Η εξαίρεση της βαριάς βιομηχανίας (όπως η βιομηχανία χάλυβα και χαρτιού) ήταν απαίτηση και της Γερμανίας και της Ιταλίας, λόγω ανησυχιών για τις οικονομίες τους εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, «οι 27» δεσμεύονται να τηρήσουν το βασικό στόχο για το κλίμα που είχε συμφωνηθεί το Μάρτιο του 2007: Μέχρι το 2020, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Συμφωνία υπήρξε επίσης και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των οποίων η ισχύς θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 20% έως το 2020.

Δεδομένου ότι η Σύνοδος λήγει την ίδια μέρα με την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ ενισχύει την πιθανότητα επιτυχίας και στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

O Γάλλος πρόέδρος Νικολά Σαρκοζί, προεδεύων του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ενθουσιασμένος με τη συμφωνία: «Αυτό που συμβαίνει είναι ιστορικό, δεν υπάρχει άλλη ήπειρος στον κόσμο που να έχει εφοδιαστεί με τόσο καταναγκαστικούς κανονισμούς όσο αυτοί που υιοθετήσαμε ομόφωνα» δήλωσε.

Ο Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αναγνώρισε ότι δόθηκαν «εκπτώσεις» στο πακέτο για το κλίμα. Ωστόσο, με το βλέμμα στραμμένο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που ολοκληρώνεται στο Πόζναν της Πολωνίας, τόνισε πως «οι αντικειμενικοί στόχοι, ο δυναμισμός και η ηγετική θέση της ΕΕ πρόκειται να συνεχιστεί.

Νωρίτερα, λίγο πριν ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο νωρίς το απόγευμα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο υπαναχώρησης.

«Στη ναυαρχίδα της πολιτικής της ΕΕ, ο καπετάνιος απουσιάζει, το πλήρωμα έχει ξεκινήσει ανταρσία και πολλές τρύπες χάσκουν ορθάνοιχτες» σχολίασε στο Reuters ο Σανγιέβ Κουμάρ της WWF.

Στην Πολωνία, στο μεταξύ, υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι από 150 και πλέον χώρες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009, της διεθνούς συνθήκης που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

Στο Πόζναν αποφασίστηκε ένα πρώτο προσχέδιο της νέας συνθήκης να έχει συνταχθεί έως τον Ιούνιο του 2009. Θα μεσολαβήσουν διεθνείς διασκέψεις τον Μάρτιο στη Βόννη, τον Ιούνιο επίσης στη Βόννη και τον Αύγουστο σε κάποια τοποθεσία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου