
Λονδίνο: Ένα φάρμακο που παρεμβαίνει στο βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου και καταπολεμά τα συμπτώματα του τζετ λαγκ και της νυχτερινής εργασίας βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια των κλινικών δοκιμών.
Η ουσία τασιμελτεόνης δρα στους υποδοχείς μελατονίνης, μιας ορμόνης της οποίας τα επίπεδα αυξομειώνονται στη διάρκεια του 24ωρου ανάλογα με την έκθεση στο φως.
«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η τασιμελτεόνη μπορεί να μετατοπίζει αποτελεσματικά το ρυθμό των επιπέδων μελατονίνης στο σώμα, τα οποία αποτελούν καθιερωμένο δείκτη του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού» δήλωσε ο Σάντρα Ρατζαράτναμ του Πανεπιστημίου Μόνας.
»Το φάρμακο αυτό έχει το δυναμικό να βελτιώνει την ικανότητα των ασθενών να αποκοιμούνται και να παραμένουν σε ύπνο όταν η ώρα κατάκλισης μετακινείται πέντε ώρες νωρίτερα. Αυτό ισοδυναμεί με το να ταξιδέψει κανείς ανατολικά και να μετακινήσει τους δείκτες του ρολογιού του πέντε ώρες πίσω, όπως όταν επιστρέφει από την Ινδία στη Μελβούρνη».
Περίπου τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών που μετακινούνται ανάμεσα σε διαφορετικές ζώνες ώρας υποφέρουν από διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού (δηλαδή του βιολογικού ρολογιού), όπως αϋπνία, υπνηλία και γαστρεντερικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να ωφελήσει και όσους δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες.
Για την καταπολέμηση του τζετ λαγκ χρησιμοποιείται και η ίδια η μελατονίνη, ως συμπλήρωμα διατροφής, με περιορισμένη όμως αποτελεσματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου