''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Επιβίωσε από δύο ατομικές βόμβες



Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε πως ένας 93χρονος άντρας είναι ο μοναδικός πλέον επιζών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, των δύο περιοχών που ισοπεδώθηκαν από τις ατομικές βόμβες τα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Tsutomu Yamaguchi βρισκόταν στη Χιροσίμα σε επαγγελματικό ταξίδι στις 6 Αυγούστου του 1945 όταν ένα αμερικανικό αεροπλάνο έριξε την πρώτη ατομική βόμβα.

Υπέστη σοβαρά εγκαύματα και χρειάστηκε να παραμείνει στη Χιροσίμα για μία νύχτα, προτού να γυρίσει σπίτι του στο Ναγκασάκι, λίγο πριν να πέσει εκεί η δεύτερη ατομική βόμβα, στις 9 Αυγούστου.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ελπίζει η εμπειρία του αυτή να αποτελέσει ένα μάθημα για ειρήνη στις επόμενες γενιές.

«Τρομακτική ιστορία»

Ήταν ήδη καταγεγραμμένο πως ο Yamaguchi επέζησε της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι αλλά την Τρίτη που μας πέρασε, επιβεβαιώθηκε και επισήμως πως ο Yamaguchi επιβίωσε και της βόμβας στη Χιροσίμα.

Η επιβεβαίωση ως hibakusha ή επιζών ραδιενέργειας, δίνει το δικαίωμα στους Ιάπωνες πολίτες να πάρουν από την κυβέρνηση αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και κάλυψης του κόστους κηδείας.

Παρόλα αυτά, το διπλό χτύπημα από τις ατομικές βόμβες που υπέστη ο Yamaguchi δεν σημαίνει ότι θα του αποφέρει και διπλή αποζημίωση.

«Η διπλή έκθεσή μου στην ραδιενέργεια είναι πλέον και επισήμως πιστοποιημένη από την κυβέρνηση,» δήλωσε ο Yamaguchi.

«Θα μπορούσα να πω στις νεότερες γενιές την τρομακτική ιστορία μου από τις ατομικές βόμβες ακόμα και μετά θάνατον.»

Γύρω στα 140.000 άτομα σκοτώθηκαν στη Χιροσίμα και άλλα 70.000 στο Ναγκασάκι.

Πολλοί επιζήσαντες αρρώστησαν λόγω της ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκαν, εμφανίζοντας ασθένειες όπως ο καρκίνος, αρκετά χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου