''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Τη θάλασσα, ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει...


Είναι η θάλασσα καθαρή επειδή φαίνεται καθαρή; Δυστυχώς, όχι πάντα! Η ρύπανση και η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι πάντα ορατές. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών διεξάγει έρευνες για τον έλεγχο της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών θαλάσσών.

«Τη θάλασσα, ποιός θα μπορέσει να την εξαντλήσει...» έγραφε ο ποιητής* και πολύ καλά το έγραφε.


Τα ιχθυοαποθέματα της θάλασσας, όμως, κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Η υπεραλίευση, η ρύπανση και η μόλυνση των θαλασσών, σε παγκόσμια κλίμακα, βρίσκονται στο όριο. Αν δεν το έχουν ξεπεράσει.

Τί γίνεται όμως στην Ελλάδα; Αν δεχθούμε ότι οι καταστροφές στο θαλάσσιο και υποβρύχιο περιβάλλον δεν είναι άμεσα ορατές, όπως στο χερσαίο, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ανήσυχοι για την «υγεία» και την οικολογική ισορροπία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Στην στεριά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Παρατηρούμε με σχετική ευκολία τις αλλαγές στην χλωροπανίδα ενός οικοσυστήματος, οι ρύποι είναι σχεδόν άμεσα ορατοί και οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον είναι αναγνωρίσημες σχετικά γρήγορα.

Αντιθέτως, τα οικολογικά πρόβληματα στο θαλάσσιο και πολύ περισσότερο στο υποβρύχιο περιβάλλον προϋποθέτουν έρευνες με ειδικούς εξοπλισμούς, δύτες και βαθυσκάφη, υψηλής τεχνολογίας όργανα για μετρήσεις και αναλύσεις και ένα σωρό άλλες δαπανηρές μεθόδους που απαιτούν οργανωμένη έρευνα και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές στο υδάτινο οικοσύστημα δεν γίνονται γρήγορα αντιληπτές, όπως συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, στα χερσαία οικοσυστήματα.

Το θαλασσινό νερό μπορεί να περιέχει ουσίες, μικροοργανισμούς και γενικά ρύπους που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Η υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, έρευνες και παρακολούθηση. Απαιτεί εξειδικευμένους ερευνητές και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Για να ενημερωθούμε για τους τρόπους με τους οποίους παρακολουθούμε την καθαρότητα των θαλασσών, επισκευθήκαμε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ που με το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ, το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα και τους εξιδεικευμένους επιστήμονες διεξάγει συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες στις ελληνικές θάλασσες, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Συναντήσαμε το ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ σε μιά του αποστολή και μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε καθηγητή κύριο Γιώργο Χρόνη και τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Από τη συζήτησή μας με τους επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μάθαμε τα εξής:

Η καλή κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μετριέται από δύο παραμέτρους:
από το δείκτη της βιοποικιλότητας των θαλασσών, δηλαδή το πλήθος και την ποικιλία των θαλασσίων οργανισμών (ζώων και φυτών) που ζούν σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις στην ίδια περιοχή και 
από τους δείκτες ρύπανσης και μόλυνσης των υδάτων, οι οποιοί επιδρούν σε αλλαγές της περιεκτικότητας του νερού σε οξυγόνο, σε αλάτι, σε θρεπτικά συστατικά και ένα σωρό άλλους παράγοντες που εξασφαλίζουν την βιοσημότητα των θαλασσίων οργανισμών. Με απλά λόγια, κάποιες ουσίες που ρυπαίνουν ή μολύνουν το θαλασσινό νερό μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση ενός είδους ευαίσθητου σε αυτές τις ουσίες και αύξηση της παρουσίας, ή την εμφάνιση ενός άλλου είδους που «αντέχει» αυτές τις ουσίες. Τότε, λέμε ότι έχουμε διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. 

Πολλές φορές φυσικές και τεχνητές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο φαινόμενο. Στην ιστορία του πλανήτη, το τέλος της περιόδου των παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων είχε σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση ορισμένων ειδών ή το περιορισμό τους στις περιοχές των πόλων.

Στις ελληνικές θάλασσες, και στη Μεσόγειο, ανάλογο φαινόμενο, από ανθρώπινη επέμβαση, έχουμε μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

Νέα είδη, ενδημικά της Ερυθράς Θάλασσας πέρασαν τη διώρυγα και μπήκαν στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Είναι οι λεγόμενοι «λεσεψιανοί», που πήραν το όνομά τους από τον Λεσέψ, το Γάλλο μηχανικό που κατασκεύασε τη Διώρυγα του Σουέζ.

Παράλληλα, με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, θαλάσσιους οργανισμούς που βρίσκαμε πριν αρκετά χρόνια στο νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στη Ρόδο, σήμερα τους συναντάμε στις Κυκλάδες.





Είμαστε τυχεροί, διότι έχουμε αναφορές για τα είδη των ψαριών και των θαλασσίων οργανισμών των ελληνικών θαλασσών που χρονολογούνται 2 με 2,5 χιλιάδες χρόνια. Διαπιστώνουμε οτι ψάρια που υπήρχαν στη χώρα μας κατά την αρχαιότητα, υπάρχουν και σήμερα.

Άρα, μπορούμε μάλλον να μιλάμε για ένα σχετικά ισορροπημένο οικοσύστημα. Όμως με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο.

Σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμα καθαρές θάλασσες.

Ένας από τους λόγους είναι η μικρή βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, που σαν αποτέλεσμα είχε τη μικρή ρύπανση και μόλυνση των θαλάσσών με βιομηχανικά απόβλητα. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού!

Η θάλασσα είναι ζωντανή. Έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες. Τα ζώα και τα φυτά των θαλασσών ξέρουν και προσαρμόζονται στις φυσικές αλλαγές.

Ας περιορίσουμε τις δικές μας επεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, και στο χερσαίο, και ας αφήσουμε τη φύση να ακολουθήσει τη δική της εξελικτική πορεία.

Πράγμα που ξέρει να κάνει καλά, εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ανησυχητική έκθεση για τις κλιματικές αλλαγές


Οι ρυθμοί ανόδου της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο, επομένως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στις κλιματικές αυτές αλλαγές, οι οποίες έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το μεσογειακό της νότο σε άγονη περιοχή και τον βορρά της σε μία μόνιμα υγρή περιοχή, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύθηκε.

Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινδυνεύουν περισσότερο τα βουνά, οι ακτές της Ευρώπης, η Μεσόγειος και η Αρκτική, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας και υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συντάκτες της έκθεσης αυτής αναφέρουν πως «η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας παρατηρούνται στην Ευρώπη και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη». Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανέβει κατά 1.0 βαθμό Κελσίου.

Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως αυτό του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, προστίθεται και επισημαίνεται ότι και «οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο».

Μεταξύ των άλλων αντίκτυπων της κλιματικής αλλαγής, είναι και η στάθμη των θαλασσών που ανεβαίνει, απειλώντας τις ακτές, ενώ ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Υπογραμμίζουν δε ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.

Η στάθμη των θαλασσών είναι πιθανόν να ανέβει από 18 ως 59 εκατοστά έως το 2100, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, και μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για αιώνες αν λιώσουν οι αιώνιοι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100, από τις χώρες της Βαλτικής ως την Ελλάδα, υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση.

Πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι οικονομικές ζημίες από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2080. Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του βορρά, που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.

Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η προστασία των λαών της από ασθένειες που προκαλούνται από έντομα ή η προστασία των ακτών της από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα μέτρα προσαρμογής αφορούν την υπερχείλιση των ποταμών.

Η Ευρώπη έχει επίσης ηθική υποχρέωση, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, να βοηθήσει και τους ανθρώπους στα αναπτυσσόμενα κράτη να προσαρμοστούν στις αλλαγές που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


The BlogK

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος σε μέγεθος λεωφορείου που ανέπνεε όπως τα σύγχρονα πουλιά


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός μεγάλου, σε μέγεθος λεωφορείου, σαρκοβόρου δεινόσαυρου, που διέθετε αναπνευστικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των σύγχρονων πουλιών. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία για τον εξελικτικό σύνδεσμο ανάμεσα στα πουλιά και τους δεινόσαυρους και βοηθά να ερμηνευθεί η εξέλιξη του μοναδικού αναπνευστικού συστήματος των πουλιών.

Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένας σαρκοβόρος δεινόσαυρος με αερόσακους, οι οποίοι είχαν βρεθεί μόνο σε φυτοφάγους δεινόσαυρους (σαυρόποδα) που ζούσαν πριν 180 εκατ. χρόνια.

Ο δεινόσαυρος, που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων "θηριόποδων", ανασύρθηκε από ένα βράχο ηλικίας 85 εκατ. ετών στις όχθες του Ρίο Κολοράντο στην Αργεντινή. Είχε μήκος περίπου δέκα μέτρα και ύψος 2,5, ήταν δίποδος, ζύγιζε όσο ένας ελέφαντας και πιθανότατα είχε φτερά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Ρόιτερ και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science. Το εύρημα περιγράφεται στο περιοδικό PLoS ONE, από τον Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Αντί για πνευμόνια που συστέλλονται και διαστέλλονται, ο δεινόσαυρος είχε αερόσακους που εργάζονταν σαν φυσερό, ένα σύστημα που μοιάζει με αυτό των μοντέρνων πουλιών. Οι ερευνητές ονόμασαν το δεινόσαυρο Αερόστεον (Aerosteon riocoloradensis), γιατί τα κόκαλά του έχουν μια υφή σπόγγου που επιτρέπουν στους αερόσακους να διεισδύουν σε αυτά κατά την αναπνοή.

Οι περισσότεροι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς φτερωτούς σαρκοφάγους δεινόσαυρους πριν περίπου 150 εκατ. χρόνια (στην Ιουρασική περίοδο) και τα πρώτα γνωστά πουλιά, που έχουν βρεθεί, ήταν πολύ όμοια με δεινόσαυρους.

Ο Σερένο δήλωσε ότι αν οι δεινόσαυροι ήταν θερμόαιμοι και καλυμμένοι με φτερά για θερμική μόνωση, θα είχαν πρόβλημα να αποβάλουν την υπερβολική θερμότητα μερικές φορές, γι' αυτό πιθανώς ανέπτυξαν τους αερόσακους, που αρχικά τους βοηθούσαν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά στη συνέχεια, τους χρησιμοποίησαν για την αναπνοή τους.

Ο δεινόσαυρος Αερόστεον ήταν μικρότερος από τους πολύ μεγαλύτερους σαρκοβόρους, όπως ο τρομερός Τυρανόσαυρος Ρεξ της Αμερικής, ο Σπινόσαυρος της Αφρικής ή ο Γιγαντόσαυρος της Αργεντινής.


The BlogK

Επιστροφή του διαστημοπλοίου "Ι.Βερν"


Το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο, το ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος "Ιούλιος Βερν" του ESA, ολοκλήρωσε σήμερα την επιτυχημένη εξάμηνη αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την επιτυχημένη εξάμηνη αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το ρομποτικό μεταγωγικό σκάφος "Ιούλιος Βερν" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), πραγματοποιώντας μια αυτοκαταστροφική ελεγχόμενη θεαματική "βουτιά θανάτου", σαν μια πύρινη μπάλα μετεωρίτη, σε μια έρημη περιοχή του νότιου Ειρηνικού ωκεανού. Το μεγαλύτερο τμήμα του σκάφους, που δεν προστατευόταν από ειδική θερμική ασπίδα, διαλύθηκε κατά την επάνοδό του μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, σε υψόμετρο περίπου 75 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια, 12 λεπτά αργότερα, βυθίστηκαν στον ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η ESA. Μέρες πριν, είχε αποκλειστεί μια εναέρια και θαλάσσια ζώνη ασφαλείας μήκους 2.700 χλμ. και πλάτους 200 χλμ. Η επιστροφή του σκάφους, που ήταν φορτωμένο με απόβλητα και άλλα άχρηστα υλικά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βρισκόταν υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου της ESA στην Τουλούζη της Γαλλίας. Αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επιστήμονες της NASA και της ESA, επιβαίνοντες σε δύο ξεχωριστά αεροπλάνα, που έδρευαν στην Ταϊτή, φωτογράφισαν το γεγονός.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ακριβώς διαλύθηκαν συγκεκριμένα τμήματα του σκάφους κατά την επιστροφή του (π.χ. οι δεξαμενές καυσίμων), ώστε μελλοντικά να σχεδιάσουν την ασφαλή του επάνοδο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πώς ένας φυσικός μετεωρίτης εκρήγνυται, όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο "Ι. Βερν" (ή Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς - ATV) κόστισε περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή του. Τέσσερα ακόμα παρόμοια σκάφη θα κατασκευασθούν - το επόμενο το 2010 (αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στη Βρέμη της Γερμανίας από την EADS Αstrium).

Το σκάφος το οποίο ζυγίζει περίπου 20 τόνους, έχει ικανότητα μεταφοράς φορτίου 7,6 τόνων συνολικά, ενώ έχει μήκος 10,3 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα, είναι σε θέση με ρομποτικούς χειρισμούς μόνο του, χωρίς έλεγχο από το έδαφος, να προσδεθεί στον προορισμό του στο διάστημα. Ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο πλήρως αυτοματοποιημένο όχημα που έφθασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παρέχοντας ανεφοδιασμό σε καύσιμα και άλλα υλικά (τρόφιμα, ρούχα, ανταλλακτικά, νερό, οξυγόνο κ.α.), συνολικού βάρους 6 τόνων, καθώς επίσης "ελαφρώνοντας" τον ISS από τα άχρηστα υλικά και απόβλητά του (περίπου 2,5 τόνους συνολικά). Η επιτυχία της αποστολής του "έβαλε ιδέες" στην ESA να αναπτύξει περαιτέρω το μοντέλο του ATV για να μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες μελλοντικά. Το ζήτημα θα συζητηθεί πιθανότατα στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών, αρμόδιων για το διάστημα, στη Χάγη το Νοέμβριο. "Μαζί με το εργαστήριο "Κολόμβος", το ATV έδειξε πραγματικά πόσο έχουν προχωρήσει οι ικανότητες της Ευρώπης στην ανάπτυξη, την εκτόξευση και τον έλεγχο των διαστημικών οχημάτων", δήλωσε η εκπρόσωπος της ESA Σιμονέτα Ντι Πίπο.

The BlogK

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Επιθανάτιες εμπειρίες: ταξίδι μετ'Α επιστροφής


Το δημοφιλές αλλά αμφισβητούμενο θέμα των επιθανάτιων εμπειριών έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι θεωρούν το φαινόμενο ως πύλη στο υπερπέραν. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η εξωσωματική εμπειρία, κατά την οποία ένα άτομο "βγαίνει" από το σώμα του με την μορφή (ή μάλλον με τη μη-μορφή) πνεύματος, που κάποιοι αποκαλούν "αστρική προβολή", και περιφέρεται υπεριπτάμενο, το φως στο τούνελ αναφέρονται συχνά από ανθρώπους που βρέθηκαν στη μονάδα επειγόντων περιστατικών.


Τόσο θεολόγοι όσο και φιλόσοφοι ασχολούνται εδώ και χρόνια με το θέμα. Η επιστημονική κοινότητα τώρα ερευνά για να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο επίμονα ζητήματα που αφορούν τα ζωή. Τι συμβαίνει με το πνεύμα μας όταν πεθαίνουμε;

Μια ομάδα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων θα πραγματοποιήσει ένα πείραμα για να μελετήσει περισσότερα από 1,500 περιστατικά καρδιακών προσβολών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν εάν οι άνθρωποι χωρίς παλμούς και εγκεφαλική δραστηριότητα μπορούν να βιώσουν εξωσωματικές εμπειρίες.

Σημαντικό ρόλο στο πείραμα έχει η έρευνα που αφορά εκείνους που αναφέρουν ότι «άφησαν» το σώμα τους ενώ ήταν κλινικά νεκροί ή απλά φαντάστηκαν την ανάσταση τους.

Το πρόγραμμα Awareness, τμήμα της μεγαλύτερης έρευνας στον κόσμο για τις επιθανάτιες εμπειρίες (Aware), είναι η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ειδικεύεται στην μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, της συνείδησης και του θανάτου.

Περίπου 25 κέντρα στην Αμερική και τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων του νοσοκομείου Addenbrooke στο Cambridge, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Birmingham και τους νοσοκομείου Morriston στο Swansea της Ουαλίας θα συμμετάσχουν στο πείραμα.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σχεδόν 15,000 ασθενείς, που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, θα μεταφερθούν στα παραπάνω νοσοκομεία. Σχεδόν 1,500 άτομα πιθανότατα θα βιώσουν την επιθανάτια εμπειρία.


Για να εξεταστεί εάν τέτοιου είδους εμπειρίες συμπεριλαμβάνουν το πνεύμα που αφήνει το σώμα, θα τοποθετηθούν φωτογραφίες στις περιοχές των νοσοκομείων που συμβαίνουν πιο συχνά καρδιακά επεισόδια, όπως σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εικόνες θα είναι ορατές μόνο σε κάποιον που έχει την ικανότητα να ίπταται. Εάν οι ασθενείς μπορέσουν να περιγράψουν αυτές τις φωτογραφίες, τότε οι ερευνητές συμφωνούν ότι η επιστήμη θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις της για τον εγκέφαλο και τον τρόπο που λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον Δρ. Sam Parnia, υπεύθυνο του προγράμματος Human Consciousness, η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στη διάδοση της ιδέας ότι ο ίδιος ο θάνατος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό γεγονός. «Ο θάνατος δεν είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει όταν η καρδιά σταματάει να χτυπάει, οι πνεύμονες σταματήσουν να λειτουργούν και ο εγκέφαλος πάψει να λειτουργεί.»

«Στη συνέχεια ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτά έως μια ώρα ή περισσότερο, κατά το οποίο οι ιατρικές προσπάθειες μπορεί να επιτύχουν την επαναλειτουργία της καρδιάς, αντιστρέφοντας την διαδικασία του θανάτου.»

Σε γενικές γραμμές, η δεσπόζουσα τάση στην ιατρική περιγράφει τις εξωσωματικές εμπειρίες ως προϊόν φαντασίας κατά τη διάρκεια της επαναφοράς στη ζωή.

Η έρευνα αυτή ίσως μας βοηθήσει να εξηγήσουμε για ποιο λόγο οι ασθενείς δίνουν ακριβείς μαρτυρίες για ό,τι τους συνέβη ενώ βρίσκονταν σε κώμα.

«Το πείραμα έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις στο θέμα μια και καλή,» αναφέρει ο Δρ. Parnia. «Οι εξωσωματικές εμπειρίες μπορεί να είναι απλά προϊόν της φαντασίας μας, μόνο όμως μέχρι να το διαπιστώσουμε.»

Για την Heather Sloan, πρώην νοσοκόμα από το Σαουθάμπτον, η έρευνα ίσως να βοηθήσει στην κατανόηση της αίσθησης της αιώρησης πάνω από το σώμα μας και την είσοδο στο τούνελ καθώς βρίσκεται κάποιος στην εντατική.


«Έχω συναντήσει τόσους πολλούς ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες,» αναφέρει η προηγούμενη. «Δεν αμφιβάλω ότι είμαστε μόνο σάρκα και οστά, όμως εάν η επιστήμη καταφέρει να το αποδείξει θα ήταν θαυμάσιο.»


Η Heather Sloan, που υπέφερε από εσωτερική αιμορραγία, όπως δήλωσε, βίωσε και η ίδια μια εξωσωματική εμπειρία. «Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι η διαδρομή προς το νοσοκομείο, μετά λιποθύμησα. Όταν συνήλθα στάθηκα στα πόδια μου και άρχισα να προσφέρω νοσηλεία, λίγα λεπτά αργότερα συνειδητοποίησα ότι στο κρεβάτι βρισκόμουν εγώ. Στην συνέχεια ένιωσα ότι άφηνα το σώμα μου και κατευθυνόμουν προς το φως που με περίμεναν εκατοντάδες άνθρωποι.»

«Άρχισα να θλίβομαι επειδή άφηνα πίσω μου μια 18χρονη κόρη. Ρώτησα εκείνους του ανθρώπους γιατί βρισκόμουν εκεί και μου είπαν επειδή έχασα το μωρό μου. Δεν ήξερα καν ότι ήμουν έγκυος. Τελικά ένιωσα ότι μου επετράπη να γυρίσω πίσω και ξεκίνησα την πορεία προς το σώμα μου. Το επόμενο που θυμάμαι είναι να είμαι περιτριγυρισμένη από το προσωπικό του νοσοκομείο. Μου είπαν ότι έχασα το μωρό μου, αλλά φυσικά αυτό το ήξερα ήδη.»

The BlogK

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα γιγάντιας προγόνου της πάπιας και της χήνας σε μέγεθος μικρού αεροπλάνου


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το καλοδιατηρημένο απολίθωμα του κρανίου ενός γιγάντιου προϊστορικού πουλιού, που ήταν πρόγονος της πάπιας και της χήνας. Το πουλί, που κολυμπούσε στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας πριν 50 εκατ. χρόνια, είχε μεγάλα κοφτερά δόντια στην άκρη του ράμφους και οι φτερούγες του είχαν ένα πελώριο άνοιγμα πέντε μέτρων, σαν μικρού αεροπλάνου.

Το πουλί ανήκε στο αρχαίο γένος Δασόρνις (Dasornis emuinus) και το κρανίο του βρέθηκε στη νήσο Σέπεϊ, στη νοτιοανατολική ακτή της Αγγλίας από ερευνητική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου Σένκενμπεργκ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο βρετανικό περιοδικό "Paleontology" (Παλαιοντολογία), σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science.

Τα σύγχρονα πουλιά έχουν σταδιακά χάσει τα δόντια τους στην πορεία της εξέλιξης, καθώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι πρόγονοί τους ευνοούνταν αν μείωναν το βάρος τους και πέταγαν ευκολότερα. Όμως πιθανότατα η πρόγονος των χηνών που μόλις ανακαλύφθηκε, ανέπτυξε ξανά ψευτο-δόντια από κερατίνη (την ίδια ουσία που δημιουργεί και τα νύχια μας) για να εμπλουτίσουν την τροφή τους. Αντίστοιχα ψευτο-δόντια είχε αναπτύξει και μια άλλη ομάδα μεγάλων πουλιών (Pelagornithids).

Πιθανότατα τα γιγάντια αυτά πουλιά πετούσαν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και άρπαζαν ψάρια και καλαμάρια με το ράμφος τους, ενώ τα ψευτο-δόντια τους χρειάζονταν για να μην γλιστρήσει η λεία τους ξανά στο νερό.

The BlogK

Το «πράσινο» ψυγείο του Αϊνστάιν επιστρέφει

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πώς ο Αϊνστάιν ανέτρεψε τα δεδομένα της φυσικής με τη θεωρία της σχετικότητας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ίσως γνωρίζουν ότι ο μεγάλος επιστήμονας είχε και μία «οικιακή» πλευρά.

Το 1930, ο Αϊνστάιν και ο πρώην μαθητής του, Λεό Ζίλαρντ, σχεδίασαν ένα ψυγείο που δεν απαιτούσε ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει και δεν διέθετε κινούμενα μέρη. Καθώς, όμως, με το πέρασμα των χρόνων, η τεχνολογία των ψυγείων έγινε αποτελεσματικότερη, το σχέδιο του Αϊνστάιν σχεδόν ξεχάστηκε.

Σήμερα, ο Μάλκομ ΜακΚούλοκ, ηλεκτρολόγος-μηχανικός στην Οξφόρδη, προσπαθεί να επαναφέρει το ψυγείο του Αϊνστάιν. Ο ίδιος εξηγεί πως η συσκευή είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι ανάγκες για συσκευές ψύξης ολοένα αυξάνονται.

Η ομάδα του ΜακΚούλοκ κατασκεύασε πρόσφατα ένα πρωτότυπο του ψυγείου του Αϊνστάιν. Αντί να χρησιμοποιεί φρέον, όπως κάνουν τα κλασσικά ψυγεία, το πρωτότυπο ψυγείο χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέριο, που διατηρεί τα τρόφιμα παγωμένα. Το ψυγείο χρειάζεται μόνο ένα τρόπο για να ζεσταίνει τα υγρά και ο ΜακΚούλοκ εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή ενός συστήματος ηλιακής ενέργειας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ψυγείο βασίζεται στην ιδέα ότι τα υγρά βράζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες όταν η περιβάλλουσα ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλή.

«Εάν πας στην κορυφή του Έβερεστ, το νερό βράζει σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία απ'Α ότι βράζει εάν είσαι στην επιφάνεια της θάλασσας και αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση είναι πολύ χαμηλότερη εκεί πάνω,» δηλώνει ο ΜακΚούλοκ.

Στο πρωτότυπο ψυγείο, οι επιστήμονες γέμισαν ένα δοχείο με υγρό βουτάνιο (σαν αυτό που χρησιμοποιούν οι αναπτήρες και οι κουζίνες υγραερίου). Στη συνέχεια, πρόσθεσαν έναν νέο ατμό για να μειώσουν την ατμοσφαιρική πίεση, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη θερμοκρασία βρασμού του υγρού, με αποτέλεσμα να βράζει το βουτάνιο. Καθώς το βουτάνιο βράζει, αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον και μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου.

Παρόλο που το αρχικό σχέδιο των Αϊνστάιν και Ζίλαρντ δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα ψυγεία φρέον, ο ΜακΚούλοκ ελπίζει να βελτιώσει το σχέδιο, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη αερίων, ενώ προβλέπει πως οι βελτιώσεις αυτές θα τετραπλασιάσουν την αποτελεσματικότητα του «πράσινου» ψυγείου.

Το γεγονός ότι το ψυγείο δεν έχει κινούμενα μέρη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα, καθώς απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις αστικές περιοχές.

Ο ΜακΚούλοκ τονίζει ότι το ψυγείο του Αϊνστάιν δεν παύει να είναι ένα πρωτότυπο προς το παρόν, αλλά ελπίζει πως κάποια μέρα θα καταφέρει να πωλείται στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Το έργο αποτελεί μέρος του τριετούς έργου της ομάδας του να κατασκευάσει οικιακές συσκευές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

The BlogK

Έρευνα για την αναγνώριση προσώπων


Το να κοιτάς ένα πρόσωπο και να το αναγνωρίζεις φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι, όπως ισχυρίζονται επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι η διαδικασία δεν είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους της Γης, αλλά η κοινωνία και ο πολιτισμός επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που παρατηρούμε τα πρόσωπα των άλλων.

Μπορεί όλοι να βλέπουμε ίδια απόχρωση ματιών ή μαλλιών αλλά δεν αναγνωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο ένα πρόσωπο. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία, υπό τον δρα Ρομπέρτο Καλντάρα, που χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, οι πολιτιστικές διαφορές αναγκάζουν τους ανθρώπους να βλέπουν τα πρόσωπα διαφορετικά.

Το «κλειδί» είναι ο τρόπος που κινούνται τα μάτια κατά την παρατήρηση: Οι Δυτικοί τείνουν να κοιτάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια και το στόμα αυτού που παρατηρούν, ενώ οι Ανατολικοασιάτες τείνουν να εστιάζουν στη μύτη ή στο κέντρο του προσώπου του άλλου, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκτούν μια πιο σφαιρική άποψη για τα χαρακτηριστικά του. Μια πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι η άμεση ή υπερβολική επαφή «μάτι με μάτι» δύο ατόμων θεωρείται ανάρμοστη στους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας.

Τα πορίσματα της έρευνας ερμηνεύουν εν μέρει γιατί η μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς είναι μερικές φορές προβληματική, ειδικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των διηπειρωτικών επαφών.

Ωστόσο, το ζήτημα της αναγνώρισης προσώπων έχει άλλες - πιο πρακτικές- διαστάσεις. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου (University of London-Goldsmiths), υπό τον καθηγητή Ψυχολογίας Τιμ Βαλεντάιν, μελέτησαν τη διαδικασία αναγνώρισης υπόπτων από την αστυνομία για διάφορα εγκλήματα και διαπίστωσαν πόσα λάθη μπορούν να γίνουν σε αυτήν.

Βασικό πόρισμα της έρευνας αυτής είναι πως το άγχος και ο φόβος του θύματος, τη στιγμή της αναγνώρισης, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να κάνει επιτυχή ταυτοποίηση του θύτη. Όσο μεγαλύτερο το άγχος, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα λάθους - με ολέθριες συνέπειες για τον υφιστάμενο το λάθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα σχετικά πειράματα δεν γίνονταν σε πραγματικές καταστάσεις και έτσι υπερεκτιμούσαν την ακρίβεια της ικανότητας αναγνώρισης του προσώπου του θύματος, επειδή για δεοντολογικούς λόγους οι εθελοντές δεν υποβάλλονταν στο ίδιο στρες που υπάρχει στις πραγματικές καταστάσεις.

Η νέα έρευνα, ωστόσο, που έκανε χρήση του περιβάλλοντος της φυλακής του Λονδίνου, επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη γνωστό στις ΗΠΑ, ότι η λανθασμένη αναγνώριση υπόπτου είναι η κυριότερη αιτία λανθασμένης καταδίκης κάποιου, σε ποσοστό 75%.

The BlogK

Το επόμενο βήμα μετά το τηλεχειριστήριο - Ελέγχετε την τηλεόραση απλώς κουνώντας το χέρι σας


Χάσατε το τηλεχειριστήριό σας; Δεν λειτουργεί καλά; Κανένα πρόβλημα. Οι τηλεθεατές σύντομα θα είναι σε θέση να ελέγχουν την τηλεόρασή τους και γενικότερα τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας απλώς κουνώντας το χέρι τους. Η σχετική τεχνολογία, που θα φέρει "επανάσταση" στα νοικοκυριά (και όχι μόνο), αναπτύσσεται στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρία Τοσίμπα.

Η τεχνολογία είναι ουσιαστικά έτοιμη και μάλιστα επιδείχθηκε στην τελευταία μεγάλη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών στο Βερολίνο (IFA). Χρησιμοποιώντας μια ειδική πειραματική τηλεοπτική συσκευή της Τoshiba, οι τηλεθεατές μπορούν να τις δίνουν εντολές απλώς με το να κουνάνε το χέρι τους, αρκεί να βρίσκονται μπροστά στην οθόνη, ώστε η τηλεόραση να τους "δει". Στην οθόνη εμφανίζεται ένας δρομέας ("κέρσορας") που, άσχετα με τις συνθήκες φωτισμού, υπακούει στις εντολές του χεριού.

Η νέα μέθοδος διεπαφής (interface) μέσω χειρονομιών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μη οικιακές χρήσεις, όπως σε καταστήματα και κιόσκια παροχής πληροφοριών, μπορεί να μην αντικαταστήσει τον τηλεχειρισμό, αλλά να αποτελέσει μια εναλλακτική/συμπληρωματική λύση, την οποία επιλέγει κανείς κατά βούληση.

Οι ερευνητές που αναπτύσσουν τη νέα τεχνολογία, ήδη εργάζονται για να την κάνουν πιο φιλική στο χρήστη και αξιόπιστη.

The BlogK

USB stick μετατρέπει το PC σε Mac!

Ένα USB stick αρκεί για να εγκαταστήσετε το τελευταίο λειτουργικό σύστημα [Leopard] της Apple σε ένα σύνηθες PC. Η χρήση του εν λόγω stick, που φέρει την ονομασία EFiX, είναι πολύ απλή: το συνδέετε σε μια εσωτερική USB θύρα και τρέχετε το αρχείο εγκατάστασης του Mac OS X από το DVD, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε patches ή εκτέλεση άλλων αρχείων. Και όπως αναφέρει το Gizmodo, που το δοκίμασε, η εγκατάσταση γίνεται κανονικά και χωρίς απρόοπτα.


- Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι ότι το stick υποστηρίζεται, προς το παρόν, μόνο από συστήματα με συγκεκριμένους επεξεργαστές της Intel, μερικές κάρτες γραφικών της Nvidia και της ATI όπως και από μερικά motherboards της Gigabyte. Όλα τα υποστηριζόμενα συστήματα θα τα βρείτε στη σελίδα του κατασκευαστή.

Επιπλέον το USB πρέπει να συνδεθεί απευθείας σε μια αντίστοιχη θύρα του motherboard και όχι σε μια USB θύρα στην εξωτερική πλευρά του case. Στη συνέχεια, με μια επανεκκίνηση, θα πρέπει να οριστεί ως boot device. Τέλος, θα πρέπει να επιλεγεί το drive στο οποίο βρίσκεται το DVD εγκατάστασης του Leopard.

H εκκίνηση του συστήματος θα διαρκέσει περί τα δύο λεπτά, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το EFiX και να φορτωθεί το Leopard. Μπορείτε επιπλέον να εγκαταστήσετε κανονικά όλα τα updates και τα προγράμματα της Apple.

To EFiX φαίνεται να αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για τους χρήστες του PC, που θα ήθελαν να δοκιμάσουν το Mac OS X χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν το πανάκριβο hardware των Macs. Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη υποστήριξη, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 80 ευρώ περίπου. Η συσκευή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στη χώρα μας, μπορείτε όμως να την βρείτε στο eBay αλλά και σε διάφορα online καταστήματα.


The BlogK

Επέκταση εγγύησης έως και τρία έτη για τα προϊόντα Canon

Η Intersys Α.Ε., επίσημη αντιπρόσωπος των προϊόντων της Canon στην Ελλάδα, θέτει σε ισχύ μία νέα προσφορά για κάθε αγορά καταναλωτικών προϊόντων, από οποιοδήποτε κατάστημα διαθέτει προϊόντα της επίσημης αντιπροσωπείας. Συγκεκριμένα, για τα καταναλωτικά προϊόντα της Canon που θα πωληθούν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2008, η Intersys εξασφαλίζει διετή εγγύηση καλής λειτουργίας, διπλασιάζοντας το χρόνο εγγύησης, και προσφέροντας κατ' αυτόν τον τρόπο μοναδικά προνόμια στον καταναλωτή. - Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι

οι αγοραστές των compact φωτογραφικών μηχανών της σειράς Digital IXUS, που θα πωληθούν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς θα συνοδεύονται από τριετή εγγύηση καλής λειτουργίας.


Καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης, η συσκευή επισκευάζεται δωρεάν σε περίπτωση δυσλειτουργίας που δεν οφείλεται σε μη ενδεδειγμένη χρήση. Απαραίτητη ωστόσο, είναι η διατήρηση της απόδειξης αγοράς του προϊόντος, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία αγοράς του, και η επίδειξή της κατά την παράδοση του προϊόντος στο τμήμα Service της Intersys (Βόλου 7, Μοσχάτο Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9554.001).

Ο κ. Διονύσης Ζήβας, Διευθυντής του Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων της Intersys δήλωσε: "Με τη συγκεκριμένη ενέργεια θέλουμε να τονίσουμε εμπράκτως την αξιοπιστία των προϊόντων της κορυφαίας κατασκευάστριας Canon, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα επιπλέον κίνητρο για να προτιμήσουν τα προϊόντα μας."


The BlogK

IDC: Το "Green IT" φθάνει σε σημείο αιχμής σε όλη την Ευρώπη

Τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής στη δυτική Ευρώπη έδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει πλέον επίσημη στρατηγική "Green IT". Κατά μέσο όρο, αυτές οι εταιρίες αναμένουν μείωση των πραγματικών εξόδων τους κατά 14,5% στους επόμενους 12 μήνες. Η βαρομετρική μελέτη της IDC για το "Green IT" που υποστηρίχθηκε από την Dell, συμπεριέλαβε τις απόψεις 459 διευθυντών στις τεχνολογίες πληροφορικής από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με περισσότερους από 1000 υπαλλήλους που λειτουργούν τουλάχιστον ένα datacenter. - Σύμφωνα με τον Nathaniel Martinez, διευθυντή προγράμματος της ομάδας της IDC που ασχολείται με τις λύσεις υποδομής και συστήματος στην Ευρώπη (European System and Infrastructure Solution Group), «η βιωσιμότητα έχει αναδυθεί ως καίριο θέμα συζήτησης σε σημαντικές αποφάσεις εταιρικών επενδύσεων. Η κατανόηση των κινήτρων για την επιδίωξη μιας "πράσινης" στρατηγικής, αλλά και η αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και ποια είναι 

η καλύτερη πρακτική για εφαρμογή, είναι απολύτως συσχετιζόμενα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.»


Η Dell στοχεύει να καθιερώσει την βαρομετρική έρευνα "Green IT" ως ετήσιο δείκτη εταιρικής προόδου προς την επίτευξη βιώσιμων, περιβαλλοντικά θετικών πολιτικών στις τεχνολογίες πληροφορικής. Ο Dave Marmonti, senior vice president της Dell και πρόεδρος της Dell Europe, Middle East and Africa (EMEA) σχολιάζει: «στην Dell παράγουμε τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους πελάτες μας να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους απόδοση και σταδιακά να εξοικονομήσουν χρήματα. Η πρώτη αυτή έκδοση του βαρόμετρου καταδεικνύει ότι η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω μιας στρατηγικής "Green IT" είναι πραγματικότητα, αλλά δεν είναι εξασφαλισμένη. Μια στρατηγική "'Green IT" για να είναι επιτυχημένη πρέπει να αφομοιωθεί στην κουλτούρα της εταιρίας.»

Οι πρωτοβουλίες "Green IT" δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Αποτελούν συχνά μέρος ευρύτερων εταιρικών στόχων, κατευθυνόμενων από την γενική διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο των οργανισμών. Το 61% των ευρωπαϊκών οργανισμών για παράδειγμα, δήλωσαν ότι οι πρωτοβουλίες "Green IT" ήταν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επίσης, 53% των συμμετεχόντων κατέδειξαν ως κινητήρια δύναμη των πρωτοβουλιών "Green IT" το διοικητικό προσωπικό, συμπεριλαμβάνοντας τους υπευθύνους των τεχνολογιών πληροφορικής.


The BlogK

Δύο νέες κάρτες με αντάπτορες για φορητές συσκευές από την Kingston

Η Kingston Technology Inc ανακοίνωσε σήμερα τη διάθεση των Multi-Kit 8GB και microSDHC Card 4GB με USB Reader. Τα δύο αυτά προϊόντα καθιστούν τη μεταφορά και την αποθήκευση αρχείων ανάμεσα σε κινητά τηλεφώνα και διάφορες συσκευές πολύ ευκολότερη και βολική και αυξάνουν τον αποθηκευτικό χώρο, για μουσική, φωτογραφίες, video, ringtones και άλλα αρχεία.


- Το Multi-Kit των 8GB αποτελείται από μια κάρτα microSDHC των 8GB, με μικρούς και full-size adapters, και ένα SD USB reader. Το εύχρηστο kit επιτρέπει στους καταναλωτές να αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα δεδομένων σε μία μόνο κάρτα, ενώ παράλληλα οι διαφορετικοί adapters επιτρέπουν τη χρήση της κάρτας σε πολλαπλές πλατφόρμες συσκευών. Στα κινητά τηλέφωνα, το microSDHC Card των 4GB με USB reader παρέχει έναν εύκολο τρόπο αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας δεδομένων. Και οι δύο κάρτες συνοδεύονται από εγγύηση εφ' όρου ζωής και δωρεάν τεχνική υποστήριξη 24/7. Το USB reader συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών.

"Το Multi-Kit των 8GB αποτελεί μια εξαιρετική all-in-one λύση, η οποία συνδυάζει μια microSDHC κάρτα μεγάλης χωρητικότητας με δυο ειδών adapters και έναν USB reader", δήλωσε η Wendy Lecot, business manager των flash προϊόντων της Kingston. "Με τη σειρά microSDHC Card των 4GB με USB Reader, η μεταφορά ή η έμμεση αποθήκευση ανάμεσα σε έναν υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο, γίνεται πολύ εύκολα. Οι αντιδράσεις των καταναλωτών ήταν ιδιαίτερα θετικές για το πολύ μικρό USB reader της Kingston. Είναι το πλέον κατάλληλο εξάρτημα για σύνδεση στο κινητό τηλέφωνο και ευκολία στη γρήγορη μεταφορά δεδομένων".


The BlogK

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

The Sims 3 - Gameplay Photos - Video

Ένα video με φωτογραφίες απο το The Sims 3 το οποίο θα κυκλοφορήσει τον φεβρουάριο του 2009. Ανεβασμένο από Cosmos Group Studios στο YouTube.

Το Megaron Plus βάζει τη νανοτεχνολογία στο μικροσκόπιο


 Αθήνα: Στις νανοτεχνολογίες και την αλληλεπίδρασή τους με τη σημερινή κοινωνία είναι αφιερωμένη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η έκθεση Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών αλλά και στο ευρύ κοινό. Αποτελείται από τέσσερις ενότητες που αφορούν τη θεωρητική πλευρά της νανοτεχνολογίες, τις δυνατότητες που προσφέρει, τις σημερινές και μελλοντικές εφαρμογές καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους της.

Σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός μηχανισμός, η εκθεση αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμμετοχή του επισκέπτη, χρησιμοποιώντας κατάλληλο φωτισμό, αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10πμ - 6μμ με ελεύθερη είσοδο.

Οι τέσσερις ενότητες είναι:


-«Εισβάλλοντας στον νανόκοσμο: αλλαγές κλίμακας, αλλαγές νόμων της φυσικής». Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης καλείται να αλλάξει την κλίμακα αναφοράς και ανακαλύπτει τους περίεργους και περιοριστικούς «νόμους» της Φυσικής.

- «Προσεγγίζοντας το θέμα: άτομα, δυνατότητες παραγωγής, όρια και προοπτικές έρευνας». Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης βιώνει πρακτικά την επιστήμη. Μια αναδρομή στην ιστορία των επιστημών δείχνει ότι ο άνθρωπος ενδιαφερόταν πάντοτε για τα απείρως μικρά μεγέθη. Έπειτα, ανακαλύπτει πώς ερευνητές διαφορετικών τομέων εργάζονται πάνω στα ίδια επίπεδα κλίμακας για να αναπτύξουν έναν κοινό ερευνητικό εξοπλισμό.

- «Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας: χαρακτηριστικά των σωματιδίων της νανοκλίμακας που οδηγούν σε εφαρμογές μακροκλίμακας, παρουσίαση πιθανών εφαρμογών, αγορές, επαγγέλματα, εταιρείες». Η τρίτη ενότητα δείχνει ότι οι νανοτεχνολογίες χρησιμοποιούνται εμπειρικά από τη φύση και τους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό.

-«Το μέλλον μας χρειάζεται; Ενδεχόμενοι κίνδυνοι, ο διάλογος επιστήμης-κοινωνίας». Η τέταρτη ενότητα εισάγει τον επισκέπτη στις διαστάσεις των νανοτεχνολογιών. Οι επιστήμη είναι προϊόν κάποιου πολιτισμού. Οι νανοτεχνολογίες, όπως άλλες τεχνολογίες πριν από αυτές, ενίοτε δημιουργούν φόβους και ελπίδες.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The BlogK

Θα γίνουμε κάποτε αόρατοι;


Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι από τους άλλους. Το μυστικό είναι η αντανάκλαση του φωτός πίσω στο θεατή, χωρίς να τη μεταφορά πληροφοριών για ό,τι είδε 

Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι, σαν αόρατοι, από τους άλλους. Το μυστικό της "αορατότητας" είναι να κάνουμε το φως να αντανακλάται πίσω στο θεατή, χωρίς να του μεταφέρει πληροφορίες γι’ αυτό που είδε.

Οι καθηγητές Τζον Πέντρι και Γιένσεν Λι από το Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσαν την μελέτη τους "Κρυμμένοι κάτω από το χαλί: Μια νέα στρατηγική καμουφλαρίσματος", όπου περιγράφουν τις ιδιότητες ενός νέου υλικού, το οποίο θα κρύβει τα αντικείμενα από το ορατό φως.

Το νέο υλικό προϋποθέτει τη χρήση δομών, που συνήθως αποκαλούνται "μετα-υλικά", μικρότερων από το μήκος κύματος του φωτός. Το 2006 ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke "εξαφάνισαν" ένα αντικείμενο από φως με μήκος κύματος μερικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας τέτοια μετα-υλικά με δομές μήκους χιλιοστών.

Φυσικά είναι πολύ δυσκολότερο να "εξαφανισθεί" ένα αντικείμενο από το φυσικό ορατό φως, το οποίο έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος, περίπου μισό μικρόμετρο (mμ), που είναι το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες πρέπει να δημιουργήσουν δομές μετα-υλικών με μήκος νανόμετρου (νm), που ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, πράγμα που απαιτεί εφαρμογή μεθόδων της νανοτεχνολογίας, μέσω συνδυασμού στρωμάτων πυριτίας και πυριτίου, το καθένα από τα οποία αντανακλά διαφορετικά το προσπίπτον φως.

Το παραπάνω μίγμα υλικών, σύμφωνα με τους καθηγητές του Imperial College London, αναγκάζει το φως να κάνει στροφή 180 μοιρών, γυρνώντας πίσω από την κατεύθυνση ακριβώς που ήρθε! Το αποτέλεσμα λειτουργεί ως καθρέφτης. Όχι απλώς ο θεατής δεν βλέπει το αντικείμενο που κοιτάζει, αλλά στη θέση του βλέπει τον εαυτό του και μάλιστα από οποιαδήποτε γωνία. Ο παρατηρητής αποκομίζει έτσι μια αυταπάτη.

Αν και η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, αποτελεί ένα βασικό βήμα προς το παλαιό όνειρο του ανθρώπου να γίνεται αόρατος μερικές φορές. Εκτιμάται ότι το κατάλληλο μετα-υλικό μπορεί να παραχθεί σε περίπου δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι, μεταξύ άλλων, ο στρατός έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον...

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χρησιμοποιώντας άλλη τεχνολογία, μια ερευνητική ομάδα των Τμημάτων Εφαρμοσμένης Φυσικής και Ηλεκτρομαγνητισμού από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με ερευνητές των ΜΙΤ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να κρύψουν ένα αντικείμενο ή να το κάνουν αόρατο σε μια ορισμένη συχνότητα, μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό προσομοιωτή. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό "Optics Express".


The BlogK

Το "απόλυτο" μπαλόνι


Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών, χωρίς να σπάει

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών, χωρίς να σπάει.

Αντίθετα με το γνωστό μπαλόνι των πάρτι, το μπαλόνι-μεμβράνη δεν έχει διαρροές, ούτε είναι διαπερατό (ούτε καν από άτομα ηλίου). Πρόκειται για ένα ελαστικό τέλειο "τείχος" που συγκρατεί τα πάντα, καθώς δεν έχει καμία τρύπα, ούτε καν μεγέθους ενός ατόμου.

Η έρευνα, που έγινε στο Κέντρο Έρευνας Υλικών του Κορνέλ, υπό τον καθηγητή φυσικής Paul McEuen και τον βοηθό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κολοράντο Scott Bunch, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nano Letters" και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νέων τεχνολογιών.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι γραφένιο, το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο, μια μορφή ατόμων άνθρακα, που σχηματίζουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους σε επίπεδο πάχους μόλις ενός ατόμου.

The BlogK

Ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης στο διάστημα


Ο ένας από τους τρεις κινέζους αστροναύτες της αποστολής Shenzhou VII πραγματοποίησε την πρώτη κινεζική έξοδο στο διάστημα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την κινεζική τηλεόραση.

Η Κίνα γίνεται έτσι η τρίτη χώρα που πραγματοποιεί αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Ντυμένος με μια αποκλειστικά κινεζικής κατασκευής στολή που ονομάσθηκε Φεϊτιάν (πτήση στους ουρανούς), η οποία ζυγίζει 120 κιλά και κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ, ο Τζάι Τζιγκάνγκ πραγματοποίησε έξοδο 20 λεπτών στο διάστημα και στη συνέχεια επέστρεψε στο διαστημόπλοιο.

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο συνεχάρη τον ένα από τους τρεις κινέζους αστροναύτες της αποστολής Σενζού 7, τον Ζάι Ζιγκάνγκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη έξοδο στο διάστημα για την Κίνα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «μία αλματώδη πρόοδο».

«Η έξοδός σας στο διάστημα υπήρξε μία πλήρης επιτυχία, αποτελεί μία μέγιστη, αλματώδη, πρόοδο για την ανάπτυξη του προγράμματός μας των επανδρωμένων πτήσεων», τόνισε ο Χου στην ραδιοεπικοινωνία του με τον αστροναύτη.

«Ως αστροναύτες, που αναλάβατε αυτήν την αποστολή, συμβάλλατε κατά αξιομνημόνευτο τρόπον στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. Η πατρίδα κι ο λαός σας ευγνωμονούν», πρόσθεσε ο Χου, που βρισκόταν στο αεροδιαστημικό κέντρο του Πεκίνου.

Η έξοδος, που ξεκίνησε στις 11.45, διήρκεσε κάτι λιγώτερο από 15 λεπτά πιο γρήγορα απ' όσο προβλεπόταν. Οι υπεύθυνοι της αποστολής είχαν προανακοινώσει μία έξοδο 20' , Ο Ζάι επέστρεψε στο διαστημικό όχημα λίγο πριν τις 12, χωρίς να δωθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Προβάλλοντας από το όχημα, ο κινέζος 'ταϊκοναύτης' έκανε έναν χαιρετισμό με το χέρι του, δίνοντας το έναυσμα για ουρανομήκη χειροκροτήματα στο διαστημικό κέντρο Ζιουκάν, στην έρημο Γκανσού στα βορειοδυτικά της Κίνας, απ' όπου εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η αποστολή.

'Πλέοντας' στο διάστημα, ο Ζάι κυμάτισε αμέσως μία κινεζική σημαία, σε μία συμβολική κίνηση για την είσοδο της Κίνας στον στενό κύκλο των διαστημικών δυνάμεων. Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που αστροναύτης της πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο σε δική της αποστολή, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μολονότι βρετανοί και γάλλοι αστροναύτες έχουν επίσης περπατήσει στο διάστημα σε άλλες αποστολές.

Το κινεζικό διαστημικό όχημα Σενζού 7, με τριμελές πλήρωμα, προσγειώθηκε, την Κυριακή, στην Κίνα έπειτα από την ιστορική του αποστολή, η οποία κορυφώθηκε από τον πρώτο διαστημικό περίπατο κινέζου αστροναύτη, μεταδίδει το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Το κρατικό δίκτυο CCTV μετέδωσε απευθείας την προσγείωση του Σενζού στην εσωτερική Μογγολία, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα οι τρεις 'ταϊκοναύτες' (διαστημάνθρωποι, στα κινεζικά) ήταν καλά στην υγεία τους.

The BlogK

Η επίδραση του Ίντερνετ στον εγκέφαλο


Ποτέ στην ιστορία ένα επικοινωνιακό μέσο δεν έχει ασκήσει τόσο πλατειά επίδραση στις σκέψεις μας, όσο το Ίντερνετ σήμερα. πρόσφατη μελέτη του University College London διαπιστώνει ότι πορευόμαστε προς μια ευρεία αλλαγή στον τρόπο που διαβάζουμε και σκεφτόμαστε

Το Διαδίκτυο έχει πλέον γίνει το καθολικό μέσο επικοινωνίας, ο παγκόσμιος δίαυλος αδιανόητων μέχρι πρόσφατα πληροφοριών, που με λίγα «κλικ» φτάνουν στα μάτια μας και στα αυτιά μας και από εκεί στον εγκέφαλό μας. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματα της άμεσης πρόσβασης σε έναν τέτοιο πλούτο γνώσεων - και ποιος αμφιβάλλει ότι κορωνίδα αυτής της διαδικασίας είναι η διάσημη πια μηχανή αναζήτησης Google;

Όμως αρχίζει να γίνεται συνείδηση σταδιακά ότι όλο αυτό το «δώρο» έρχεται με ένα τίμημα. Όπως είχε παρατηρήσει ο κορυφαίος θεωρητικός των media Marshall McLuhan, ήδη από τη δεκαετία του ΄60, όταν δεν υπήρχε το Δίκτυο, τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης δεν είναι απλώς παθητικά κανάλια πληροφόρησης, που προσφέρουν υλικό για τη σκέψη με την μορφή των πληροφοριών, αλλά διαμορφώνουν την ίδια τη διαδικασία της σκέψης. Και αυτό ακριβώς φαίνεται να κάνει ήδη το Ίντερνετ: υποσκάπτει την ικανότητά μας για συγκέντρωση, βαθιά σκέψη και διαλογισμό. Το μυαλό εθίζεται στην ευκολία: ξέρει ότι θα βρει στο διαδίκτυο ό,τι θέλει. Κάποτε το μυαλό μας βυθιζόταν σε έναν ωκεανό λέξεων, τώρα «κάνει τζετ σκι» στην επιφάνεια του νερού!

Πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια εμπειρία: όσο περισσότερο χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, τόσο περισσότερο πρέπει να δώσουν μάχη για να μείνουν συγκεντρωμένοι στις σκέψεις τους ή σε μεγάλα γραπτά κείμενα. Όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με ιστολόγια (blogs), είτε γράφοντας είτε απλώς διαβάζοντάς τα, τόσο συχνότερα δυσκολεύεται να διαβάσει βιβλία. Η ικανότητα να διαβάζει κανείς και καταλαβαίνει βιβλία ή μεγάλα άρθρα σε περιοδικά υποσκάπτεται από το Ίντερνετ αδιόρατα. Το μυαλό εθίζεται να αλιεύει και να διαβάζει μικρά κομμάτια της επιλογής του από το Ίντερνετ και σιγά-σιγά χάνει την υπομονή και τη συγκέντρωση να διαβάσει κάτι μεγαλύτερο και να συγκεντρωθεί σε αυτό.

Αν και αναμένονται τα πορίσματα μακρόχρονων νευρολογικών και ψυχολογικών πειραμάτων, που θα μας δώσουν μια σίγουρη εικόνα για την επίπτωση του Ίντερνετ πάνω στη γνωσιακή ικανότητα του μυαλού, μια πρόσφατη μελέτη του University College London (UCL) διαπιστώνει ήδη ότι βρισκόμαστε πιθανότατα στο μέσον μιας ευρείας αλλαγής στον τρόπο που διαβάζουμε και σκεφτόμαστε. Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Ίντερνετ τείνουν να πηδάνε από site σε site (δικτυακό τόπο) κυνηγώντας πηγές πληροφόρησης και σπάνια επιστρέφουν σε μια πηγή που ήδη επισκέφθηκαν. Συνήθως διαβάζουν το πολύ μια-δύο σελίδες ενός άρθρου και σαν πεταλούδες μετακινούνται σε άλλη ιστοσελίδα. Μερικές φορές «σώζουν» ένα μεγαλύτερο άρθρο ή βιβλίο στον υπολογιστή τους, αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά το διαβάζουν ποτέ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του UCL οι άνθρωποι δείχνουν σαν να θέλουν να αποφύγουν πια το διάβασμα, γι΄ αυτό επιλέγουν, αντ’ αυτού, να «ψαχουλεύουν» στο Ίντερνετ τίτλους, περιεχόμενα, περιλήψεις κλπ. Το παράδοξο είναι ότι αν προσθέσει κανείς και τα γραπτά μηνύματα της κινητής τηλεφωνίας, οι άνθρωποι φαίνεται στην εποχή μας να διαβάζουν τελικά περισσότερο από ό,τι στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, αλλά είναι ένα άλλο είδος διαβάσματος - πιο επιφανειακό, πιο επιλεκτικό, πιο τμηματικό. Πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβεται ένας διαφορετικός πλέον τρόπος σκέψης - ίσως και αίσθησης του εαυτού.


'Αλλες συνδέσεις των νευρώνων, άλλη αίσθηση του εαυτού μας

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάριαν Γουλφ, του πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, το νέο στιλ ανάγνωσης αλά-Google, που πάνω από όλα βάζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, εξασθενεί την ανθρώπινη ικανότητα για το «βαθύ» διάβασμα, που ταίριαζε καλύτερα στην προηγούμενη προ-ηλεκτρονική τεχνολογία της εκτυπωτικής μηχανής. Όταν διαβάζουμε on-line, υποστηρίζει, γινόμαστε απλώς «αποκωδικοποιητές πληροφοριών», χωρίς να έχουμε την ίδια διανοητική ικανότητα για ερμηνείες του κειμένου σε βάθος, νοητικές αφαιρέσεις, συσχετίσεις κλπ.

Σύμφωνα με την Γουλφ, η ανάγνωση δεν συνιστά μια ενστικτώδη ικανότητα των ανθρώπων και δεν είναι ενσωματωμένη στα γονίδιά μας, όπως συμβαίνει με την ομιλία. Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα ανάγνωσης και μάθησης (π.χ. Google) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κυκλωμάτων των νευρώνων στον εγκέφαλό μας. Πειράματα έχουν δείξει ότι η ανάγνωση ιδεογραμμάτων από τους Κινέζους ενεργοποιεί άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα σε σχέση με την ανάγνωση γλωσσών που χρησιμοποιούν αλφάβητο.

Η διαφοροποίηση αυτή αφορά κυκλώματα σε πολύ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με κρίσιμες λειτουργίες, όπως η μνήμη ή η ερμηνεία των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων. 'Αρα μπορούμε να περιμένουμε ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα που ενεργοποιεί η ολοένα αυξανόμενη χρήση του Ίντερνετ, θα είναι διαφορετικά από αυτά που ενεργοποιούσε επί εκατονταετίες η ανάγνωση βιβλίων και άλλων εντύπων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απεριόριστα «σφυρηλατήσιμος». Οι άνθρωποι μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι μέχρι την ενηλικίωση το πυκνό δίκτυο των περίπου 100 δισ. νευρώνων του εγκεφάλου μας ήταν πλέον οριστικά «τακτοποιημένο». Νεότερες εγκεφαλικές έρευνες όμως έχουν δείξει άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τον Τζέημς Ολντς, καθηγητή της νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο George Mason των ΗΠΑ, το ενήλικο μυαλό συνεχίζει να είναι «πολύ εύπλαστο». Τα νευρικά κύτταρα συνεχώς σπάνε τις παλαιές διασυνδέσεις τους, σχηματίζοντας καινούριες. «Έτσι», τονίζει, «ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αναπρογραμματίζει τον εαυτό του στη στιγμή, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί».

Καθόλου, λοιπόν, παράξενο που καθώς χρησιμοποιούμε τις νέες «διανοητικές τεχνολογίες» (π.χ. Ίντερνετ), όπως τις αποκαλεί ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Μπελ, τα εργαλεία δηλαδή εκείνα που επεκτείνουν τις διανοητικές παρά τις φυσικές μας ικανότητες, αναπόφευκτα αρχίζουμε να αφομοιώνουμε στο μυαλό μας ιδιότητες και ποιότητες αυτών των νέων τεχνολογιών. Ο τρόπος που «βλέπουμε» το μυαλό μας αλλάζει διαχρονικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Παλαιότερα, την εποχή του μηχανικού ρολογιού, λέγαμε ότι το μυαλό μας «δουλεύει ρολόι», τώρα λέμε ότι «δουλεύει σαν κομπιούτερ».

Χάρη στην πλαστικότητα των νευρώνων του εγκεφάλου μας, η προσαρμογή δεν είναι μόνο λεκτική ή ψυχολογική, αλλά πηγαίνει βαθύτερα σε ένα βιολογικό επίπεδο. Σήμερα το Ίντερνετ σιγά-σιγά απορροφά τα άλλα μέσα: γίνεται ο χάρτης, το ρολόι μας, η εκτυπωτική μηχανή μας, η γραφομηχανή, το κομπιουτεράκι για τις αριθμητικές πράξεις μας, το τηλέφωνο, η τηλεόραση και το ραδιόφωνό μας. Αυτή όμως η ενοποίηση τόσων διαφορετικών μέσων και των μηνυμάτων τους φέρνει, μεταξύ άλλων (καλών και κακών), διάσπαση της προσοχής και διάχυση της συγκέντρωσής μας. Τα παραδοσιακά μέσα προσαρμόζονται κι αυτά στην ίδια λογική: έτσι οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν μικρότερα πια άρθρα, ενώ βάζουν ένθετα «κουτιά» με περιλήψεις των άρθρων για να τα καθιστούν πιο εύκολα και γρήγορα στην ανάγνωση.


Η τέλεια μηχανή και η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης

Ποτέ στην ιστορία ένα επικοινωνιακό μέσο δεν έχει παίξει τόσους πολλούς ρόλους ταυτόχρονα στη ζωή μας και δεν έχει ασκήσει τόσο πλατειά επίδραση στις σκέψεις μας, όσο το Ίντερνετ σήμερα. Στην ουσία μας αναπρογραμματίζει. H «καρδιά» του Ίντερνετ, το Google, αναζητά όλο και τελειότερους αλγόριθμους για την αποδοτική αναζήτηση και διανομή των πληρφοφοριών στον καθένα μας, κάνοντας τη δουλειά του μυαλού μας - και ακόμα καλύτερα μερικές φορές. Αποστολή της εταιρίας είναι «να οργανώσει την παγκόσμια πληροφορία και να την καταστήσει καθολικά προσβάσιμη και χρήσιμη», αναπτύσσοντας την «τέλεια μηχανή αναζήτησης, που θα καταλαβαίνει ακριβώς που εννοείς και θα σου δίνει ακριβώς αυτό που ζητάς».

Σύμφωνα με τη λογική της Google, η πληροφορία είναι ένα είδος εμπορεύματος, χρήσιμης πρώτης ύλης, που μπορεί να «εξορυχτεί» και να κατεργασθεί με βιομηχανική αποτελεσματικότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, σε όσο περισσότερη πληροφορία έχουμε πρόσβαση και όσο ταχύτερα την επεξεργαζόμαστε, τόσο πιο παραγωγικά σκεφτόμαστε.

Ποιο είναι τελικά το όριο αυτής της λογικής; Ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέητζ, που ίδρυσαν την εταιρία, όντας ακόμα μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, έχουν τονίσει ότι ονειρεύονται να μετατρέψουν τη Google σε μια παντοδύναμη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να συνδέεται άμεσα στον εγκέφαλό μας! «Η υπέρτατη μηχανή αναζήτησης είναι έξυπνη σαν τους ανθρώπους - ή κι εξυπνότερη», λένε, προσθέτοντας ότι «αν ο εγκέφαλός σας ήταν συνδεδεμένος με όλες τις πληροφορίες του κόσμου ή με ένα τεχνητό εγκέφαλο εξυπνότερο από το δικό σας, θα ήσασταν σε καλύτερη θέση...».

Όμως η άποψη πως «θα ήμασταν καλύτερα» αν ο εγκέφαλός μας συμπληρωνόταν ή και αντικαθίστατο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι ανησυχητική. Προϋποθέτει την παραδοχή ότι η νοημοσύνη είναι μια μηχανική διαδικασία, μια σειρά από διακριτά βήματα που μπορούν να απομονωθούν, να μετρηθούν και να βελτιστοποιηθούν. Έτσι, στον on-line κόσμο της Google απομένει λίγος χώρος για συλλογισμό και διαλογισμό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταντά να αντιμετωπίζεται σαν ένας ξεπερασμένος κομπιούτερ που χρειάζεται ένα ταχύτερο επεξεργαστή κι έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο.

Υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση σε αυτό. Όλο το εμπορικό διαδίκτυο έχει «κτισθεί» γύρω το ίδιο ουσιαστικά επιχειρηματικό μοντέλο: όσο πιο γρήγορα «σερφάρουμε» στο Ίντερνετ, όσα πιο πολλά κλικ κάνουμε σε ιστοσελίδες, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι εταιρίες να μαζεύουν στοιχεία για μας και να μάς προσφέρουν οn-line διαφημίσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εταιρίες, είναι να ενθαρρύνουν το αργό διάβασμα και την συγκεντρωμένη σκέψη. Η πολυδιάσπαση είναι προ το συμφέρον τους. Η βαθιά ανάγνωση, σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάριαν Γουλφ, είναι ισοδύναμη με τη βαθιά σκέψη - και μάλλον αντικαταναλωτική...

Από την άλλη βέβαια, δεν είναι άτοπη η κριτική κατά των επικριτών του Ίντερνετ ως νέων Λουδιτών (που έσπαγαν τις μηχανές στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης) και ως νοσταλγών του παρελθόντος. Δεν αποκλείεται τελικά από τα υπερδραστήρια, φουσκωμένα με πληροφορίες, μυαλά μας να ξεπηδήσει μια χρυσή εποχή διανοητικών ανακαλύψεων και οικουμενικής σοφίας.

The BlogK

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Καινούργιο video για το SimCity Societies από Cosmos Group

U.F.O στη Ρωσία


Οι κάτοικοι μικρής πόλης στη Ρωσία δηλώνουν τρομοκρατημένοι από την επιδρομή ιπτάμενων δίσκων στην περιοχή. 

Σε μια και μόνο μέρα πολλοί κάτοικοι της πόλης Verkhnaya Salda παρατήρησαν ιπτάμενους δίσκους να σχίζουν τους αιθέρες πάνω από την περιοχή.

Ο Dmitry Volobuyev, υπεύθυνος τους σταθμού παρακολούθησης της τοπικής οργάνωσης Oυφολόγων, δήλωσε ότι ο sky surfer, Yevgeny Mamin, ήταν αυτός που παρατήρησε πιο κοντά από όλους τα μυστηριώδη αντικείμενα.

Ο νεαρός άντρας πετούσε με το ανεμόπτερο του όταν είδε από μακριά ένα κυκλικό αντικείμενο έντονου κίτρινου χρώματος. Το αντικείμενο δεν έκανε θόρυβο, ενώ ανήλθε περίπου σε ύψος 100 μέτρων. Το αντικείμενο βρισκόταν στον αέρα στο ίδιο ύψος με το ανεμόπτερο και κινείτο αργά.

Άλλη μια κάτοικος της περιοχής, η Svetlana Berezkina, πήγαινε στο σπίτι με την κόρη της την ίδια στιγμή, γύρω στις 11:00 μμ. Και οι δύο περιέγραψαν το ιπτάμενο αντικείμενο ως μια μικρή στρογγυλή μπάλα, η οποία κινείτο αργά. Και εκείνες μπόρεσαν να διακρίνουν ότι το αντικείμενο δεν βρισκόταν πολύ ψηλά από το έδαφος.

Ο Dmitry Volobuyev επισκέφτηκε την μικρή πόλη για να εξερευνήσει το φαινόμενο. Ο ειδικός είχε στη διάθεση του φωτογραφίες αλλά και βίντεο από κινητό με τα ύποπτα ιπτάμενα αντικείμενα.

«Όταν παρακολούθησα το βίντεο, μου ήρθαν στο μυαλό παρόμοια περιστατικά και ζήτησα από τους κατοίκους να μου πουν εάν γινόταν κάποιος γάμος εκείνο το βράδυ. Όλοι παραδέχτηκαν ότι εκείνη τη βραδιά γινόταν όντως ένας γάμος στην πόλη. Όπως αποδείχτηκε νιόπαντροι είχαν εκτοξεύσει ένα μπαλόνι με κερί εκείνο το βράδυ. Οι άνθρωποι πέρασαν το μπαλόνι για ιπτάμενο δίσκο. Έχω συναντήσει πολλά παρόμοια περιστατικά στη ζωή μου,» σχολιάζει ο Volobuyev.

«Όσο για τη φωτογραφία, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα. Παρόλα αυτά, το αντικείμενο στη φωτογραφία μοιάζει με έντομο, διακρίνονται μάλιστα και τα φτερά του. Το τεράστιο έντομο κινήθηκε γρήγορα και ίσως ο φωτογράφος να μην το παρατήρησε» αναφέρει απογοητευμένος ο Volobuyev.

Διαστημικά... παράξενα


Στο διάστημα υπάρχουν γαλαξίες, νεφελώματα, αστέρια, πλανήτες, δορυφόροι, κομήτες, μια τεράστια ουράνια οικογένεια την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Μερικά από τα πιο περίεργα μέλη της μας εκπλήσσουν όσο τα γνωρίζουμε καλύτερα. 

Αντιύλη

Η αντιύλη είναι η μορφή της ύλης που αποτελείται από τα αντισωματίδια των σωματιδίων που συγκροτούν τη συνήθη ύλη. Όπως ακριβώς με καθετί στη ζωή μας, έτσι και τα σωματίδια που αποτελούνται από ύλη διαθέτουν και αντίθετες εκδόσεις του εαυτού τους. Ένα ηλεκτρόνιο έχει αρνητικό φορτίο όμως το αντίστοιχο αντισωμάτιο του, ποζιτρόνιο, έχει θετικό.

Η ύλη και η αντιύλη αλληλοεξοντώνονται όταν συγκρούονται και η μάζα τους μετατρέπεται σε καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την εξίσωση του Αϊνστάιν: E=mc2. Κάποια σχέδια φουτουριστικών διαστημικών σκαφών συμπεριλαμβάνουν μηχανές αντιύλης.

Μίνι Μαύρες Τρύπες

Οι μίνι μαύρες τρύπες ονομάστηκαν από τους επιστήμονες αρχέγονες ή κοσμολογικές μαύρες τρύπες και είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν πολλές απ'Α αυτές διάσπαρτες σ'Α ολόκληρο το σύμπαν. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά το μέγεθος του πρωτονίου, ενώ έχουν μάζα αρκετών δισεκατομμυρίων τόνων.

Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες οπές, αυτές οι μικρές μαύρες τρύπες είναι πρωτόγονα απομεινάρια της Μεγάλης Έκρηξης και επηρεάζουν το χωροχρόνο διαφορετικά, λόγω της στενής σχέσης τους με την πέμπτη διάσταση.

Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου

Γνωστή και ως CMB (cosmic microwave background) η ακτινοβολία αυτή είναι επίσης απομεινάρι της Μεγάλης Έκρηξης, που δημιούργησε το σύμπαν. Το συνεχές αυτό υπόβαθρο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αρκετά νωρίς. Ήδη, από τη δεκαετία του '50, υπάρχουν καταγραφές σε ραδιοαστρονομικές παρατηρήσεις.

Η πρώτη παρατήρηση της ύπαρξης ακτινοβολίας υποβάθρου έδωσε τέλος στη διαμάχη μεταξύ του μοντέλου της Σταθερής Κατάστασης και της Μεγάλης Έκρηξης, με επιβεβαίωση του δευτέρου. Συγκεκριμένα, ενώ το μοντέλο της Σταθερής Κατάστασης δεν έδινε κάποια πρόβλεψη για ενδεχόμενη ακτινοβολία υποβάθρου το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης ανέμενε κάτι τέτοιο.

Η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου είναι ένα από τα ισχυρά θεμέλια της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Έχει μετρηθεί με ακρίβεια καθώς και οι μικρές μεταβολές της, οι οποίες απαντούν στο πρόβλημα της δομής του σύμπαντος. Το ερώτημα που παραμένει είναι ο ακριβής μηχανισμός των πρωτογενών διαταραχών στο σύμπαν που έδωσαν αυτές τις διακυμάνσεις.

Σκοτεινή Ύλη

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική έρευνα του 21ου αιώνα είναι η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης και η διασαφήνιση της υφής της. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί το σύνολο σχεδόν του σύμπαντος, όμως δεν είναι ορατή ή ανιχνεύσιμη άμεσα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι θεωρίες για τη δημιουργία της περιλαμβάνουν προς το παρόν εικασίες, ενώ υποψήφια συστατικά της είναι τα νετρίνα, νεκροί αστέρες και αόρατες μαύρες τρύπες. Μερικοί επιστήμονες αμφισβητούν ακόμα την ύπαρξή της.

Εξωπλανήτες

Εξωπλανήτες ονομάζονται οι πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Έως τις αρχές του 1990, οι μόνοι γνωστοί πλανήτες στο σύμπαν ήταν οι οικείοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα, σχεδόν όλοι όμως έμμεσα, μέσω της βαρυτικής επίδρασης που ασκούν.

Οι πλανήτες αυτοί ποικίλουν από τεράστιους αέριους κόσμους, των οποίων οι μάζες θα μπορούσαν να τους κατηγοριοποιήσουν ως αστέρια, έως μικρούς βραχώδεις κόκκινους νάνους σε σκιώδεις περιστροφές. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μας βοηθήσει τελικά να αποκαλύψουμε κόσμους παρόμοιους με τους δικούς μας.
Βαρυτικά κύματα

Τα βαρυτικά κύματα δεν είναι παρά διαταραχές του χωροχρόνου που είχαν προβλεφτεί από την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, σχεδόν κάθε μεταβολή της μάζας, ή της κατανομής της, θα αποτυπωθεί στον χωρόχρονο με τη μορφή κυμάτων, που απομακρύνονται και διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός.

Τα βαρυτικά κύματα με τη μεγαλύτερη ένταση προέρχονται από περιοχές όπου τεράστιες ποσότητες ύλης ή χωροχρονικής καμπυλότητας κινούνται με ταχύτητα παραπλήσια του φωτός, όπως είναι η μεγάλη έκρηξη ή οι συγκρούσεις μαύρων τρυπών.

Επειδή οι περιοχές αυτές περιβάλλονται συνήθως από πυκνά στρώματα ύλης που απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δεν μπορούμε να τις παρατηρήσουμε στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τα βαρυτικά κύματα όμως διαπερνούν την ύλη.

Γαλαξιακός Κανιβαλισμός

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα που παρατηρούνται στις ομάδες των γαλαξιών είναι οι συγχωνεύσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ τους, φαινόμενο γνωστό ως κανιβαλισμός των γαλαξιών.

Όπως και με τη ζωή στη γη, οι γαλαξίες μπορούν να «αλληλοφαγωθούν» και να εξελιχθούν με το χρόνο. Στον γαλαξία Ανδρομέδα, έναν από τους πιο στενούς και μεγαλύτερους γαλαξίες κοντά στον δικό μας, οι αστρονόμοι έχουν βρει στοιχεία ότι έχει καταβροχθίσει γείτονές του. 


Νετρίνα

Το νετρίνο είναι ένα υποατομικό σωματίδιο, που μοιάζει πολύ με το ηλεκτρόνιο, αλλά δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο, ενώ η μάζα του είναι πολύ μικρή, με πιθανότητα να είναι ακόμα και μηδενική. Τα νετρίνα είναι από τα πλέον άφθονα σωματίδια στο Σύμπαν.

Tο νετρίνο είναι ίσως η πιο παράξενη οντότητα στον κόσμο της φυσικής των γνωστών στοιχειωδών σωματιδίων. Έχει μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο και δεν “αισθάνεται” την ηλεκτρομαγνητική και την ισχυρή αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να είναι το στοιχειώδες σωμάτιο για το οποίο έχουμε τις λιγότερες πληροφορίες.

Μερικά από αυτά τα σωματίδια σας διαπερνούν καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο. Τα σωματίδια-φαντάσματα παράγονται από τις πυρηνικές διασπάσεις που συμβαίνουν σε αστέρες, όπως επίσης και στις σούπερ-νόβα που δημιουργούνται από αστέρια που πεθαίνουν. Έχουν ήδη εγκατασταθεί ανιχνευτές στο υπέδαφος, κάτω από τη θάλασσα και σε τεράστια κομμάτια πάγου.

Κβάζαρ

Ως κβάζαρ στην Αστρονομία εννοείται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή (σαν αστέρας), παρά ως εκτεταμένο σώμα (όπως οι γαλαξίες).

Στην ουσία πρόκειται για φωτεινούς πυρσούς, που λάμπουν από τις άκρες ενός ορατού σύμπαντος και μας θυμίζουν το χάος του κόσμου. Τα κβάζαρ απελευθερώνουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορούν να παράγουν εκατοντάδες γαλαξίες μαζί. Κατά γενική άποψη ορίζονται ως γιγαντιαίες μαύρες οπές που βρίσκονται στις καρδιές μακρινών γαλαξιών.

Ενέργεια κενού

Η ενέργεια του κενού είναι μια ειδική περίπτωση της ενέργειας μηδενικού σημείου και αποτελεί πηγή αρκετών παρερμηνειών και σύγχυσης. Σ' ένα τελείως άδειο και επίπεδο σύμπαν, οι κβαντικοί υπολογισμοί μας δίνουν άπειρη τιμή τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική ενέργεια, και αυτό είναι κάτι που προφανώς είναι αντίστοιχο με τον πραγματικό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο κενός χώρος είναι ένας ζωηρός 'χυλός' από υποατομικά σωματίδια, τα οποία διαρκώς και κάθε στιγμή δημιουργούνται και καταστρέφονται. Τα προσωρινά αυτά σωματίδια προσδίδουν σε κάθε κυβικό εκατοστό του διαστήματος μία ιδιαίτερη ενέργεια, που σύμφωνα με τη Γενική Σχετικότητα προκαλούν τη δημιουργία μίας αντι-βαρυτικής δύναμης, που διαστέλλει τον χώρο.

The BlogK

Η νοστιμιά του έγγαμου βίου


Ένα ζευγάρι, εθισμένο σε junk food, γιόρτασε το γάμο του με την τούρτα των ονείρων του, ένα cheeseburger 19 κιλών! 

Το γιγαντιαίο cheeseburger των Tom και Kerry Watts είχε πλάτος περίπου 50 εκατοστά και ζύγιζε 19 κιλά.

Η εκκεντρική γαμήλια τούρτα ήταν το κεντρικό θέμα της γαμήλιας δεξίωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Zak's American Diner, στο Νόργουικ της Αγγλίας.

Ο 36χρονος πυροσβέστης Tom, είπε: «Όχι μόνο κατάφερα να παντρευτώ τη γυναίκα των ονείρων μου, αλλά είχα και το χάμπουργκερ των ονείρων μου την ίδια μέρα.»

«Δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος αυτού του χάμπουργκερ, ήταν εκπληκτικό, όλα ήταν τέλεια, ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου.»

Η 36χρονη Kerry, πρόσθεσε: «Λατρεύουμε τα χάμπουργκερ και σκεφτήκαμε ότι θα είχε πλάκα, έκανε τη μέρα μας ακόμα πιο ιδιαίτερη.»

Για την δημιουργία του γιγαντιαίου χάμπουργκερ χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα. Θα έπρεπε να ψηθεί για τρείς ολόκληρες ώρες, ενώ χρειάστηκαν τρείς μάγειρες για να το βγάλουν από το φούρνο. Το χάμπουργκερ περιείχε 12 μαρούλια, 12 κρεμμύδια, 30 ντομάτες, 48 πίκλες, 2 κιλά τυρί, ένα λίτρο κέτσαπ και ένα λίτρο μαγιονέζα.

The BlogK

Ελεύθερη πτώση από το Έβερεστ


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, δεκάδες αλεξιπτωτιστές θα επιχειρήσουν το πρώτο τους άλμα πάνω από το όρος Έβερεστ την επόμενη βδομάδα. 

Τουλάχιστον 34 αλεξιπτωτιστές από 14 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας, σχεδιάζουν να πηδήξουν από ένα αεροσκάφος που θα πετάει στα 465 πόδια πάνω από την κορυφή του όρους Έβερεστ.

Κατά την πτώση πάνω από την κορυφή των 8,850 μέτρων, οι αλεξιπτωτιστές σκοπεύουν, καιρού επιτρέποντος, να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση για ένα λεπτό πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτα τους και αρχίσουν να πετούν για 8-10 λεπτά έως ότου προσγειωθούν.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων από το 1953,» είπε ο Nigel Gifford, ιδιοκτήτης της Βρετανικής εταιρείας High & Wild που διοργάνωσε τη προσπάθεια.

«Η ελεύθερη πτώση μπροστά από το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων είναι μια μοναδική εμπειρία,» σχολιάζει ο 62χρονος Gifford, ο οποίος σκαρφάλωσε στο Έβερεστ το 1976.

Ήδη από το 1912, έγιναν διάφορες απόπειρες για την ανάβαση από την θιβετιανή πλευρά. Από το 1920, με την κατάληψη του Θιβέτ από τους Βρετανούς, άρχισαν οι πιο συστηματικές προσπάθειες.

Οι πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Edmund Hillary (1919-2008) και ο Tenzing Norgay στις 29 Μαΐου του 1953. Μέχρι το τέλος του 2006, το κατόρθωμά τους επανέλαβαν άλλοι 2.062 άνθρωποι, ενώ 203 ήταν οι ορειβάτες που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή.

Κάθε αλεξιπτωτιστής θα είναι εφοδιασμένος με μάσκα οξυγόνου και θα φέρει ένα πολύ μεγάλο αλεξίπτωτο, το οποίο θα βοηθήσει στην ομαλή κάθοδο.

«Οι εθελοντές θα ζήσουν μια μοναδική περιπέτεια, είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός,» αναφέρει ο 40χρονος Δανός Per Wimmer, που θα συμμετάσχει στο παράτολμο εγχείρημα.

Η αδυναμία της εύρεσης της ζώνης πτώσης, το εξαιρετικό κρύο και η δυσλειτουργία της μάσκας οξυγόνου, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν οι αλεξιπτωτιστές.

The BlogK

Σκυλιά... ψηφοφόροι


Οι υπεύθυνοι μιας εταιρείας παραγωγής τροφής σκύλων σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να προσδιορίσουν την άποψη της κοινής γνώμης για τις εκλογές της Νέας Ζηλανδίας... Ποιος πολιτικός αρχηγός θα θέλατε να γίνει τροφή για σκυλιά; 

Η εταιρεία Masterpet έχει κατασκευάσει μερικά λαστιχένια παιχνίδια που μοιάζουν στους δυο πολιτικούς που θα ανταγωνισθούν για τη θέση του αρχηγού της χώρας στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η Masterpet αναφέρει ότι θα δημοσιεύσει ξεχωριστά τις πωλήσεις παιχνιδιών των Helen Clark και John Key. Όποιο από τα δυο παιχνίδια έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, πιθανότατα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση τη μέρα των εκλογών.

«Τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν προτίμηση στην Helen Clark,» σχολιάζτει ο Peter Couchman, από την Masterpet.


Επισκέφτηκε έκθεση με έκθεμα την καρδιά της


Η επίσκεψή της σε έκθεση του Λονδίνο με τίτλο «Η Καρδιά», σίγουρα ήταν μία «εγκάρδια» εμπειρία για τη Βρετανίδα Jennifer Sutton, καθώς ένα από τα εκθέματα της έκθεσης ήταν η ίδια της η καρδιά.

Η 23χρονη Jennifer υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς πριν από ένα χρόνο. Λίγο μετά, η ίδια αποφάσισε να δωρίσει την καρδιά της στο ίδρυμα Wellcome Collection για την έκθεση, που είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη δωρεά οργάνων και την περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια, την ασθένεια που παραλίγο να της στοιχήσει τη ζωή.

«Το να δω την καρδιά μου για πρώτη φορά μετά τη μεταμόσχευση ήταν σίγουρα μία συναισθηματικά φορτισμένη και σουρεαλιστική εμπειρία για μένα. Μου προκαλούσε τεράστιο πόνο και σύγχυση όταν βρισκόταν μέσα μου. Το να την βλέπω να κάθεται εκεί, ως έκθεμα της έκθεσης, ήταν εξαιρετικά περίεργο και παράξενο. Επιτέλους, μπόρεσα να δω από κοντά αυτή τη μυϊκή μάζα που μου προκαλούσε τόσο μεγάλη αναστάτωση,» δήλωσε η Jennifer στην εφημερίδα Daily Telegraph, και πρόσθεσε: «Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η καρδιά μου έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού και θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την ασθένεια, τη μεταμόσχευση καρδιάς και τη δωρεά οργάνων.»

The BlogK

Ιστορικός πρώτος περίπατος στο Διάστημα για Κινέζο αστροναύτη


Πεκίνο: Με μια σημαία της Κίνας στο χέρι, ο Τζάι Τζιγκάγκ έγραψε «διαστημική» ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Κινέζος που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα. Το όλο εγχείρημα κράτησε 20 λεπτά και μεταδόθηκε ζωντανά από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.

Η Κίνα έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που στέλνει άνθρωπο στο Διάστημα.


Η επιτυχία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα, και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά τον χαιρετισμό του προέδρου Χου Ζιντάο στο τριμελές πλήρωμα:

«Είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτή την ένδοξη και ιερή αποστολή. Η μητέρα πατρίδα και το έθνος ανυπομονούν για την θριαμβευτική σας επιστροφή» είπε ο Χου στους τρεις αστροναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα πίσω από ένα γυάλινο παράθυρο.

Το σκάφος Σενζού VII εκτοξεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για την τρίτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα.

Ο διαστημικός περίπατος θεωρείται ένα κρίσιμο ενδιάμεσο στάδιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας σύνδεσης δύο σκαφών σε τροχιά , προκειμένου να κατασκευαστεί στο μέλλον ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.


The BlogK

Στα όρια της ερημοποίησης οι καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας


Αθήνα: Σε έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν οι καμένες περιοχές της Πάρνηθας, καθώς οι προσπάθειες αναδάσωσης έχουν αποτύχει πλήρως, το έδαφος «απογυμνώνεται», με αποτέλεσμα το άλλοτε καταπράσινο και πυκνό δάσος να έχει μετατραπεί σε ξερότοπο.

Όπως αναφέρει στα Νέα του Σαββάτου ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, οι παρεμβάσεις που έγιναν μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχουν αποτύχει σε ποσοστό 90% και η αιτία αναζητείται στη σύσταση του εδάφους και του υπεδάφους.


«Δυστυχώς επαληθεύτηκε αυτό που έχει συμβεί κατ' επανάληψη στις ΗΠΑ. Καμένες εκτάσεις με αυτού του είδους τα πετρώματα μετατρέπονται σε ερήμους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 20% ως 30% των καμένων εκτάσεων έχουν τη δυνατότητα να αναδημιουργηθούν και αυτό μόνο υπό ιδανικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν φόβο μήπως αλλάξει ολοκληρωτικά ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του βουνού, μήπως δηλαδή από περιοχή με πυκνό δάσος, μετατραπεί σε ξερότοπο, ίσως με λίγους χαμηλούς θάμνους.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα. Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου είναι μη αναστρέψιμη».

Όσον αφορά τα κόκκινα ελάφια που έχουν απομείνει στην Πάρνηθα και σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις ο πληθυσμός τους ξεπερνά τα 500, αυτά κινούνται σε πολύ μεγάλη απόσταση για να βρουν τροφή, φτάνοντας ακόμα και στη Θήβα.

Κίνα, η νούμερο ένα χώρα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Η Κίνα ξεπέρασε από το 2006 -ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν- τις ΗΠΑ και έγινε πλέον η χώρα που εκπέμπει την μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ η Ινδία σύντομα θα ξεπεράσει τη Ρωσία και θα καταλάβει την τρίτη θέση, αναφέρει έρευνα («Carbon Budget 2007») της επιστημονικής οργάνωσης Global Climate Project, που προειδοποιεί ότι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των επιστημόνων.

Τα στοιχεία της έρευνας προκάλεσαν έκπληξη επειδή οι επιστήμονες προσδοκούσαν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μείωνε την ενεργειακή κατανάλωση. Αντίθετα, μεταξύ 2006 και 2007 υπήρξε αύξηση 3% στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η νέα αυτή εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο το χειρότερο σενάριο για τη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών, καθώς η αύξηση του 2007 υπήρξε υψηλότερη και από τη μεγαλύτερη (χειρότερη) πρόβλεψη που είχε κάνει προ διετίας το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή.

Το 2007 η Κίνα εξέπεμψε 1,8 δισ. τόνους διοξειδίου από ορυκτά καύσιμα (αύξηση 7,5% έναντι του 2006) , οι ΗΠΑ 1,59 δισ.(αύξηση σχεδόν 2% έναντι του 2006), η Ρωσία 432 εκατ. και η Ινδία 430 εκατ. τόνους.

Μέχρι το 2005 οι ανεπτυγμένες χώρες απελευθέρωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αλλά σήμερα οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πάρει τη θέση τους με 53% των συνολικών εκπομπών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στην Κίνα και την Ινδία, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Η Βρετανία και η Γερμανία μείωσαν κατά 3% τις εκπομπές διοξειδίου το 2007, ενώ η Γαλλία κατά 2%.

Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2007 ισοδυναμούσαν με 9,34 δισ. τόνους άνθρακα. Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα το 2007 αυξήθηκαν κατά 2,2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) και έφθασαν τα 383 ppm, επίπεδο που είναι κατά 37% πάνω από το επίπεδο στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης το 1750. Το σημερινό επίπεδο στην ατμόσφαιρα είναι το υψηλότερο των τελευταίων 600.000 ετών και πιθανώς των τελευταίων 20 εκατ. ετών, σύμφωνα με την έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον.

Την περίοδο 2000-07 η μέση αύξηση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα ήταν 2 ppm ετησίως, έναντι 1,3 ppm στη δεκαετία του ΄70, 1,6 ppm στη δεκαετία του ΄80 και 1,5 ppm στη δεκαετία του ΄90. Από την άλλη, η φύση (ωκεανοί, δάση κ.α.) συνιστά μια «τεράστια επιδότηση» για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώμενης αξίας 500 δισ. δολαρίων ετησίως, καθώς απορροφά πάνω από το 50% του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αλλιώς θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα και θα επιδείνωνε το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται ότι διαχρονικά μειώνεται η αποτελεσματικότητα των φυσικών πόρων να αντισταθμίσουν με τον ίδιο ρυθμό την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου.

Το αρχαιότερο πέτρωμα ηλικίας 4,28 δισ. ετών


Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών

Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών, δηλαδή μόλις 290 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, πριν 4,57 δισ. χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό «Science».

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν πετρώματα, επίσης στον Καναδά, στις Βορειοδυτικές Περιοχές, τα οποία έχουν σχηματιστεί πριν από 4,03 δισ. χρόνια. Αν και μικροσκοπικές πέτρες ζιρκονίου στη Δυτική Αυστραλία χρονολογούνται πριν 4,36 δισ. χρόνια, δεν έχουν βρεθεί παλαιότερα πλήρη πετρώματα από αυτά που μόλις ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.

Τα βράχια είναι πιθανότατα τμήματα του πρωταρχικού φλοιού της Γης, που διαμορφώθηκαν καθώς η επιφάνεια του πλανήτη κρύωσε και στερεοποιήθηκε σταδιακά μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. «Ίσως, ήταν ο αρχικός φλοιός και πριν από αυτόν δεν υπήρχε στερεή επιφάνεια στη Γη», δήλωσε ο Τζόναθαν Ο’ Νιλ, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η περιοχή, στο βόρειο Κεμπέκ, έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από ηφαιστειακό βασάλτη, με ροζ-καφέ απόχρωση. Για τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας οι γεωχημικοί του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν τις μικρές μεταβολές στη σύνθεση ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου.

Βράχια τόσο παλαιά είναι πολύ σπάνια στη Γη γιατί τα απομεινάρια του αρχέγονου φλοιού έχουν πολτοποιηθεί και ανακυκλωθεί στο εσωτερικό του πλανήτη αρκετές φορές λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Ο Ρίτσαρντ Κάρλσον, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των βράχων υποδηλώνουν πως το νερό ήταν ήδη παρόν στην επιφάνεια της Γης την εποχή του σχηματισμού των νεοανακαλυφθέντων βράχων, πριν 4,28 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα αν οι ωκεανοί εμφανίσθηκαν πρώτα και αν το νερό δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας ή μεταφέρθηκε από το διάστημα, όταν παγωμένοι κομήτες προσέκρουσαν σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άμεσες ενδείξεις αρχέγονης ζωής στα βράχια (βακτήρια).

The BlogK

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Nero 9: όλα τα στοιχεία για τη νέα σουίτα επεξεργασίας multimedia

Η Nero ανακοίνωσε τη νέα έκδοση της δημοφιλούς σουίτας της, που έχει μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο πακέτο προγραμμάτων multimedia, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στην εγγραφή αλλά σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε, να αντιγράψετε, να μοιραστείτε, ακόμα και να ανεβάσετε online τα αρχεία σας με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο.

- Για παράδειγμα, το ενσωματωμένο "Ad Spotter" απομακρύνει αυτόματα όλες τις διαφημίσεις από τις τηλεοπτικές εκπομπές που έχετε γράψει στο σκληρό σας. Το "Music Grabber" μετατρέπει το YouTube σε πλατφόρμα δωρεάν παραγωγής MP3 [καθώς απομονώνει τη μουσική από όλα τα video σας]. Στα νέα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνεται και μια λειτουργία αναγνώρισης της μουσικής από την Gracenote, που μπορεί να βρει αυτόματα, με την αρωγή του Web βεβαίως, τον τίτλο, το άλμπουμ και τον καλλιτέχνη του τραγουδιού που σας ενδιαφέρει.

Νέα οπτική αποκτά και το Nero StartSmart, με ένα βελτιωμένο περιβάλλον χρήσης, που επιτρέπει στους χρήστες να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε λειτουργίες και να εκτελούν στο πι και φι εργασίες όπως είναι η αναζήτηση μεταξύ των μουσικών κομματιών για την εύρεση ενός τίτλου και η εγγραφή [και ripping] CD/DVD με "ένα κλικ".

Ιδιαίτερο βολικό θα σας φανεί το Auto Backup, μέσω του οποίου μπορείτε να πάρετε αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων δεδομένων σας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Για πρόσθετη ασφάλεια και ευελιξία υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής στο Nero Online Backup, το οποίο σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε και να έχετε online πρόσβαση σε αρχεία, αποδεσμεύοντας πολύτιμο χώρο στο δίσκο σας.


Από τις νέες λειτουργίες που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν, είναι ο "Movie Wizard", που δημιουργεί με... μαγικό τρόπο εντυπωσιακές παραγωγές από τα video με τα οποία τον τροφοδοτείτε [και τα οποία μπορεί να προέρχονται από οποιεσδήποτε πηγές, από μια βιντεοκάμερα ή ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο]. Στα templates που τον συνοδεύουν, θα βρείτε έτοιμα themes για βαπτίσεις, γάμους ή διακοπές, τα οποία θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε τις δικές σας παραγωγές σε χρόνο dt [καθώς το πρόγραμμα αναλαμβάνει να εισαγάγει αυτόματα εφέ μετάβασης από το ένα video στο άλλο, υπότιτλους, τη μουσική υπόκρουση ακόμα και τα credits].

Ανάμεσα στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθούν η δυνατότητα μετατροπής των στάνταρ SD clips σε ανάλυση HD, η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης στο Windows Vista Sidebar με το Nero Live Gadgets, η λειτουργία Tape Scan που κάνει παιχνιδάκι την επεξεργασία video, και ο "Rescue Agent", ο οποίος έχει εξοπλιστεί με αρκετές επιλογές για την ανάκτηση σβησμένων αρχείων από κάθε μέσο αποθήκευσης [USB drives, κάρτες μνήμης Flash, σκληρούς δίσκους κ.λπ.].

Νero Move It

Ταυτόχρονα με το Nero 9, η εταιρεία ανακοίνωσε και το Nero Move It, με το οποίο φαίνεται να ξεφεύγει από το μοντέλο της εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη ενός μόνο προϊόντος [βλ. Nero] και μεταμορφώνεται σε μια εταιρεία που θα κατασκευάζει και άλλα προϊόντα που θα διευκολύνουν τη ζωή μας [όπως είναι το Nero Move It]. Το Nero Move It, όπως προδίδει και η ονομασία του, είναι ένα πρόγραμμα για να μεταφέρετε απλά και γρήγορα τα multimedia αρχεία σας [τραγούδια, video κ.λπ.] σε οποιαδήποτε συσκευή [από και προς το κινητό, το iPod, το PSP, την ψηφιακή σας μηχανή ή τον φορητό multimedia player].

Υποστηρίζοντας όλους τους τύπους αρχείων [για μουσική, video και φωτογραφίες], το νέο πρόγραμμα της Nero τα κάνει όλα στο background απαιτώντας την ελάχιστη δυνατή επέμβαση από το χρήστη.

Tόσο το Nero 9 όσο και το Nero Move It θα είναι επίσημα διαθέσιμα στη χώρα μας από την ProgramΒ [όπως μετονομάστηκε η ProgramA, με το "B" να αντιστοιχεί στο Balkans] από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, που είναι η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους παγκοσμίως [το ανεπίσημο ντεμπούτο των δύο προϊόντων γίνεται την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, στα καταστήματα Public της πλατείας Συντάγματος, στην Αθήνα].


The BlogK

Έκδοση 3.0.2 για τον Firefox

Η έκδοση 3.0.2 του Firefox διορθώνει τέσσερα προβλήματα ασφαλείας [δύο εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί υψίστης σημασίας], καθώς επίσης μια σειρά από διαπιστωμένα bugs, ενώ δε λείπουν και επιμέρους μικρές βελτιώσεις. Παράλληλα, το Mozilla Foundation ανανέωσε τη σειρά 2.0.x [2.0.17 η τρέχουσα έκδοση] του Firefox [για όσους χρήστες δεν έχουν αναβαθμίσει στις εκδόσεις 3.x] διορθώνοντας τα ίδια προβλήματα ασφαλείας.

- Παρ' ότι το Mozilla Foundation δεν ανακοίνωσε αν έχουν ήδη προλάβει κάποιοι κακόβουλοι να εκμεταλλευτούν τα διαπιστωμένα προβλήματα ασφαλείας, η αναβάθμιση στις τρέχουσες εκδόσεις κρίνεται απαραίτητη για όλους τους χρήστες του browser [αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα γίνει αυτόματα μέσω του συστήματος αυτόματης ανανέωσης του Firefox].


The BlogK

Αποκαλύψεις στον κρυμμένο ωκεανό


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, ωκεανογράφοι από την Αυστραλία ανακάλυψαν εκατοντάδες νέα θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων εκπληκτικών ειδών μαλακών κοραλλιών και μικροσκοπικών οστρακόδερμων.

Τα εκπληκτικά πλάσματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας θαλάσσιας αποστολής CReefs, η οποία έχει ως στόχο την καταγραφή των κοραλλιογενών υφάλων και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας καταγραφής της θαλάσσιας ζωής των ωκεανών με τίτλο «Απογραφή της θαλάσσιας ζωής» (Census of Marine Life).


Το διεθνές δεκαετές πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, με τη συμμετοχή 70 χωρών και 1.000 επιστημόνων και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2010.

«Οι επιστήμονες εργάζονται σε αυτό το πεδίο εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες νέα θαλάσσια είδη που δεν έχουν παρατηρηθεί ή ταξινομηθεί ακόμα,» αναφέρει ο Julian Caley, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην Αυστραλία.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι εάν δεν κατανοούμε τη βιοποικιλότητα που υπάρχει στο θαλάσσιο κόσμο, δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να καταφέρουμε να την προστατεύσουμε,» σχολιάζει ο Caley.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα πιο ακραία και αφιλόξενα περιβάλλοντα στους ωκεανούς, στην πραγματικότητα βρίθουν από παράξενες μορφές ζωής. Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Αυστραλία έχουν ήδη ξεκινήσει με την πολύπλοκη διαδικασία της εξέτασης δειγμάτων για γενετική ταυτοποίηση και ταξινόμηση. Η εργασία αυτή αναμένεται να μας πάρει χρόνια, αναφέρει ο Caley.


Ανάμεσα στα νέα είδη που ανακάλυψαν οι ερευνητές, υπάρχουν και 130 μαλακά κοράλλια, γνωστά επίσης και ως οκτωκοράλλια, η ονομασία των οποίων οφείλεται στα οχτώ πλοκάμια που περιβάλλουν το σώμα τους. Τα είδη αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν έως σήμερα στην επιστημονική βιβλιογραφία, όπως και κάποια οστρακόδερμα που μοιάζουν με μικροσκοπικές γαρίδες, με άκρα μακρύτερα από το συνολικό μήκος του σώματός τους.

Το δεκαετές πρόγραμμα έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών και αρκετών οικολογικών ομάδων.


Οι αποστολές

Οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν τρείς αποστολές στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (Great Barrier Reef) και του κοραλλιογενούς υφάλου Νινγκαλού, στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας. Εκατοντάδες δείγματα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής που διήρκησε συνολικά 3 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε από το Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τις περιοχές ετησίως για τα επόμενα έξι χρόνια, ώστε να μάθουν περισσότερα για τα κοράλλια, για τα οποία λίγα είναι γνωστά, παρά την ευρεία κάλυψη των υφάλων.

Οι επιστήμονες βύθισαν 36 πλαστικές δομές τυπικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων στη θάλασσα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τις περιοχές της μελέτης. Οι δομές αυτές πιθανότατα θα προσελκύσουν τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι θα μεταναστεύσουν μέσα σε αυτές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα επιστρέψουν και θα μελετήσουν τη ζωή μέσα σε κάθε «σπίτι» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα σπίτια αυτά θα τοποθετηθούν και σε υφάλους σε άλλα μέρη του κόσμου, βοηθώντας έτσι στην προτυποποίηση της μελέτης των θαλάσσιων οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Τα οφέλη


«Η έρευνα αυτή σηματοδοτεί την πρώτη συνειδητή ομαδική προσπάθεια για την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο,» αναφέρει ο Ron Johnstone, καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ.


«Τα ευρήματα των επιστημόνων θα έχουν άμεσα οφέλη για τους ανθρώπους,» σχολιάζει ο Johnstone. «Η θαλάσσια ζωή μπορεί να προσφέρει στην ιατρική, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί μας παρέχουν ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο επιβιώνουν με τις κλιματικές αλλαγές και τη ρύπανση, ζητήματα που αφορούν και τον άνθρωπο.»

«Κάποιοι άνθρωποι αμφισβητούν την αξία της δειγματοληψίας. Ωστόσο, εάν δεν μελετήσουμε, δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβιώσουμε...»

The BlogK

Το εσωτερικό μας «Ζόμπι»...


 Σε γενικές γραμμές θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για τη διαδικασία της ίδιας μας της σκέψης, των συναισθημάτων και αποφάσεων που λαμβάνουμε. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το συνειδητό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου δεν είναι πάντα υπεύθυνο για τις πράξεις μας

Οι μελέτες των επιστημόνων στον τομέα έδωσαν τεράστια ώθηση στη θεωρία που αναφέρει πως ό,τι σκεφτόμαστε και κάνουμε υποστηρίζεται από ένα υποσυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου, ένα εσωτερικό «ζόμπι»...


Μερικές από τις πιο πρώιμες ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του «ζόμπι» προέρχονται από μελέτες ατόμων που υπέφεραν από εγκεφαλικά τραύματα. Το 1970, οι Βρετανοί ψυχολόγοι Elizabeth Warrington και Lawrence Weiskrantz παρουσίασαν μια λίστα από λέξεις σε μια ομάδα ατόμων που έπασχαν από αμνησία και οι οποίοι ξέχασαν πολύ γρήγορα τη λίστα.

Μερικά λεπτά αργότερα οι Warrington και Weiskrantz τους έδειξαν τα πρώτα τρία γράμματα κάθε λέξης από τη λίστα που είχαν ήδη δει οι εθελοντές και τους ζήτησαν να προσθέσουν μερικά ακόμα γράμματα για να σχηματίσουν μια λέξη. Οι ασθενείς επέλεξαν τις λέξεις που είχαν δει πριν από λίγο και υποτίθεται ότι είχαν ξεχάσει. Το εσωτερικό τους «ζόμπι» σε κάποιο τμήμα του υποσυνείδητού τους διατηρούσε τις αναμνήσεις αυτών των λέξεων.

Αυτή η εσωτερική διαδικασία όμως μπορεί να ελέγχει και το σώμα μας. Το 1988, εξετάστηκε μια γυναίκα, η οποία υπέφερε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα και είχε χάσει την ικανότητα της να αναγνωρίζει αντικείμενα και σχήματα. Τα μάτια της ωστόσο αναμετέδιδαν ακόμα πληροφορίες στον εγκέφαλο, όμως οι συνδέσεις ανάμεσα σε περιοχές του εγκεφάλου της είχαν καταστραφεί.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οντάριο έδωσαν μια κάρτα στην ασθενή και στη συνέχεια τοποθέτησαν ένα κουτί με μια σχισμή μπροστά της. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από την ασθενή να κρατήσει την κάρτα πάνω από τη σχισμή στην ίδια γωνία, όμως η προηγούμενη απέτυχε. Όταν όμως της ζητήθηκε να βάλει την κάρτα στη σχισμή, όπως στην ταχυδρόμηση ενός γράμματος, τότε τοποθέτησε την κάρτα σωστά πάνω από τη σχισμή και την πέταξε μέσα.

Σήμερα υπάρχουν αρκετές τεχνικές με τις οποίες είναι δυνατή η εξερεύνηση της ενδόμυχης διαδικασίας, του εσωτερικού «ζόμπι», που κρύβεται μέσα στον καθένα μας. Φέτος μια νέα ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέφερε λεπτομέρειες από ένα πείραμα που διενέργησε με τη βοήθεια 11 υγειών ατόμων, οι οποίοι τυφλώθηκαν προσωρινά.


Στην αρχή του πειράματος, οι εθελοντές έκατσαν μπροστά από τρία φώτα, με το καθένα να έχει ένα κουμπί. Όταν το κεντρικό φως άναβε, θα έπρεπε να απλώσουν το χέρι τους και να πατήσουν το κουμπί δίπλα του. Μετά από μερικές προσπάθειες, οι επιστήμονες άρχιζαν να κλείνουν το κεντρικό φως καθώς οι εθελοντές πλησίαζαν στο κουμπί και άναβαν ένα διαφορετικό φως. Έτσι τα υποκείμενα θα έπρεπε να κινηθούν πλάγια και να πατήσουν το σωστό κουμπί.

Σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου αφού άνοιξαν τα φώτα, οι επιστήμονες μπέρδεψαν την κατάσταση, τυφλώνοντας τους. Σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οι εθελοντές πίστευαν ότι το κεντρικό φως ήταν ακόμα αναμμένο. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έστρεψαν το χέρι τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Το εσωτερικό «ζόμπι» τους δεν είχε ανάγκη από κάποια επίγνωση ώστε να αντιληφθεί την αλλαγή και να αλλάξει την εντολή που μεταφέρθηκε στο χέρι.

Στο πείραμα αυτό, οι εθελοντές γνώριζαν ποιος ήταν ο σκοπός τους, ακόμα και εάν δεν ήξεραν πως θα τον επιτύχουν. Πολλά άλλα πειράματα έχουν αποδείξει ότι το υποσυνείδητο μας μπορεί να καθοδηγήσει τις πράξεις μας.

Νωρίτερα φέτος στο περιοδικό Time, ο Steven Pinker, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δήλωσε ότι «η αίσθηση που έχουμε ότι υπάρχει μια εσωτερική δύναμη, που βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου μας και αναλύει τις αισθήσεις μας πατώντας τα «κουμπιά» των μυών μας, είναι μια ψευδαίσθηση.»

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν είναι επικρατούσα καθώς ένα μικρό, αλλά όλο και αυξανόμενο, ποσοστό ερευνητών υποστηρίζουν μερικές από τις πιο ακραίες απόψεις για την ύπαρξη του εσωτερικού υποσυνείδητου ελέγχου μας.

«Αν και αυτές οι μελέτες είναι συναρπαστικές αλλά και σημαντικές,» γράφει ο Matthew Lieberman, κοινωνικός ψυχολόγος από το UCLA, «τελικά είναι πολύ λίγες για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις αυτές.»

Ενώ το εσωτερικό μας «ζόμπι» ίσως να είναι ικανό να επεξεργαστεί κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν άλλα είδη επεξεργασίας που δεν μπορούν να εκτελέσουν. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να διεγείρουν το μυαλό τους ώστε να τα καταφέρουν καλύτερα σε τεστ μνήμης.


Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις, ωστόσο, είναι ενάντια στην παραπάνω θεωρία. Εάν υπάρχει όντως κάποιος υποσυνείδητος έλεγχος, τότε θα περιμέναμε να παρατηρήσουμε κάποια συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, όταν πραγματοποιούμε ένα έργο. Εάν κάνουμε το ίδιο πράγμα υποσυνείδητα, το δίκτυο του εσωτερικού ελέγχου θα ξεχώριζε σε μια απεικόνιση, όμως και σε αυτή την περίπτωση δε φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.


Οι μελέτες αυτές ωστόσο δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το εσωτερικό μας «ζόμπι» δεν υπάρχει. Ένα σύνολο από δίκτυα στον εγκέφαλο μας επεξεργάζεται πληροφορία χωρίς να επηρεάζει την επίγνωση μας. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο επιρρεπείς σε αυτές τις θεωρίες και να θεωρούμε τον εαυτό μας έρμαιο των παιχνιδιών που αποφασίζει να παίξει το μυαλό μας. Ίσως το συνειδητό και ασυνείδητο τμήμα μας να είναι δυο παράλληλα συστήματα, που ειδικεύονται στη διαχείριση διαφορετικών εργασιών.

Πιθανότατα το εσωτερικό μας «ζόμπι» να κατέχει τον ίδιο ρόλο με ένα βιβλίο διευθύνσεων στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να απομνημονεύσουμε διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς, όμως χρειάζεται προσπάθεια για να ανακαλέσουμε σωστά. Οι υπολογιστές έχουν αναλάβει αυτή τη βαρετή διαδικασία, επιτρέποντας μας να επενδύουμε το χρόνο μας σε πιο ενδιαφέροντα θέματα. Το υποσυνείδητο είναι σε θέση να αναλάβει απλές, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, αφήνοντας μας να συγκεντρωθούμε σε σκέψεις και αποφάσεις που λαμβάνονται καλύτερα με τη βοήθεια του συνειδητού.

Ίσως τελικά να διαθέτουμε έναν μυαλό που διαθέτει ελεύθερη βούληση και επίγνωση, απλά χρειάζεται λίγη βοήθεια από το εσωτερικό μας «ζόμπι»...

The BlogK